Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Unaprijediti saradnju BiH i Omana u oblasti ekonomije, turizma i kulture

29.03.2021. 09:51 / Izvor: Akta.ba

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u sklopu posjete Sultanatu Oman, u Muscatu je razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Sayyidom Badr bin Hamad Albusaidijem i ministrom trgovine, industrije i promocije investicija Qaisom Mohammedom Moosa Al Yousefom.

Na sastanku sa ministrom Albusaidijem je istaknuto da posjeta treba biti početak jačanja saradnje u svim oblastima i unapređenja sveukupnih odnosa dvije države.

Ministrica Turković je naglasila da su odnosi dvije prijateljske zemlje dobri, ali da je saradnju potrebno podići na viši nivo, posebno u oblasti trgovinske razmjene, ekonomije, turizma, ali i kulture.

Ministar Albusaidi je istakao da obje zemlje imaju potencijale u različitim poljima, koji mogu biti veliki oslonac za unapređenje saradnje. Dodao je da u Omanu postoji zainteresovanost o mogućnostima investiranja u Bosni i Hercegovini.

Ministri su posebnu pažnju posvetili borbi protiv pandemije COVID-19, procesu nabavke vakcina, ali i saniranju posljedica nakon pandemije.

Na sastanku sa ministrom Al Yousefom je razgovarano o potencijalima i prednostima obje zemlje u različitim sektorima.

Ministrica Turković je govorila o potencijalima naše zemlje u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, namjenske industrije, turizma, ali i drugih oblasti koje posjeduju potencijale za investicije i saradnju.

Naglašeno je da je vizni režim između dvije zemlje potrebno riješiti na bazi reciprociteta, te da je važno započeti procedure usaglašavanja važnih međudržavnih sporazuma o trgovini, promociji i zaštiti investicija, protokola o saradnji dva MVP-a, sporazuma o kulturnoj, tehničkoj i naučnoj saradnji, sporazuma o readmisiji i drugih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti