Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uprkos presudi Suda, nastavljeni radovi na Kasindolskoj rijeci

05.08.2021. 08:10 / Izvor: BHRT

U Bosni i Hercegovini je, čini se sve moguće. Ako političari mogu da ne poštuju presude, time se izgleda vode i investitori. Uprkos presudi Suda, nastavljeni su radovi na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu.

Radovi na izradnji mini hidroelektrane “Samar” na Kasindolskoj rijeci nastavljeni su, iako je Okružni sud u Banja Luci donio presudu o poništavanju ekološke dozvole za ovu mini hidroelektranu.Radovi se odvijaju i na probijanju puta koji bi trebao da vodi do mjesta izgradnje strojare za ovu mini hidroelektranu. Predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci” Sara Tuševljak, rekla nam je kako su preko Aarhus Centra, koji je ujedno bio i podnosilac tužbe pred Okružnim sudom, pozvali i nadležne ispektore kako bi izašli na teren i obustavili radove s obzirom da presuda suda nije ispoštovana.

Aarhus centru se obratio , načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove Grada Istočno Sarajevo, tražeći kopiju presude kojom je poništena ekološka dozvola za mini hidroelektranu Samar, kako bi, njihova služba u koordinaciji sa Republičkim inspektoratom izašla na teren i izdala Rješenje o zabrani izvođenja radova. Presuda mu je dostavljena i on je, izjavio da je predmetproslijedio Inspektoratu i da će u roku od dan-dva biti izdato Rješenje o obustavi radova.

"Danas smo upravo poslali dopis da je okruzni sud u Banjaluci poništio ekološku dozvolu tako da se nadamo i skorašnjem odgovru suda i za tajmdrufi upravni spor koji vodimo i da će biti i građevinska dozvola uskoro poništena", kazala je Sara Tuševljak iz “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”

"Bez obzira na to što građevinska dozvola još nije poništena, na osnovu poništene ekološke dozvole investitior bi odmah trebao da napusti radove", pojašnjava Anes Podić.

Do firme Buk koja se navodi kao investitor projekta, danas nismo uspjeli doći . Na dostupnim internet stranicama o ovoj firmi nema mnogo podataka. Brojeve koje smo kontaktirali nisu u funkciji. A na adresi koja je navedene kao adresa firme nismo uspjeli nikoga da nadjemo iako smo došli u okviru radnog vremena. Podsjećamo, na Kasindolskoj rijeci u dužini od nekoliko kilometara, planirane su tri mini hidroelektrane, Podvič koja je već krenula sa radom, Samar i Slap koja za sada ima samo ekološku dozvolu.

PODIJELI:

TAGOVI:

Kasindolska rijeka

presuda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti