Uzgoj pivskog ječma šansa za razvoj Bosanskog Petrovca

26.01.2009. 11:12 / Izvor: Dnevni list
Uzgoj pivskog ječma šansa za razvoj Bosanskog Petrovca

Uzgoj pivskog ječma na prostorima općine Bosanski Petrovac mogao bi donijeti veći razvoj ovoj općini koja je jedna od najnerazvijenijih u Unsko-sanskom kantonu. Činjenicu kako postoje povoljni preduvjeti za uzgoj ove kulture na ovom području, potvrdio je i Mladen Grahovac, voditelj projekta "Sjetve pivskog ječma", koji je općinskim vlastima i proizvođačima iz ove općine predstavio prijedlog za izvedbu projekta sjetve pivskog ječma, što bi u konačnici obuhvatilo i izvedbu projekta igradnje tvornice za proizvodnju pivskog slada.

Grahovac kaže da su rezultati dugogodišnjeg ispitivanja zemljišta pokazali da bi zasadi pivskog ječma, zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi Bosanski Petrovac, davali veće prinose nego na poljima u ravničarskim dijelovima USK-a.

"Općina Bosanski Petrovac posjeduje velike resurse koji nisu dovoljno iskorišteni, a to je zemljište koje ne smije stajati neobrađeno. Zato bi se sjetva pivskog ječma u budućnosti, kroz izgradnju tvornice pivskog slada, višestruko isplatila i potaknula razvoj naše općine", rekao je Ermin Hajder, mladi načelnik općine Bosanski Petrovac.

Ističe da je privredna isplativost projekta neupitna, prije svega, ako se uzme u obzir da su u Bosni i Hercegovini instalirani veliki proizvodni kapaciteti piva, jer najbliža pivovara je u Bihaću, a tu su još pivovare u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Osim toga, kaže Hajder, u Hrvatskoj ima pivovara u Karlovcu, gdje bi također mogli plasirati pivski slad kao sirovinu. "Prerada ječma pobudila bi zainteresiranost i za proizvodnju, kao i preradu stočne hrane te drugih djelatnosti", istaknuo je Hajder.

Prijedlog za izvedbu projekta sjetve pivskog slada podrazumijeva i sjetvu ove žitarice na oko 5000 hektara zemljišta. Trenutno je područje Bosanskog Petrovca ovom poljoprivrednom kulturom zasijano nešto više od 100 hektara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti