Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vezirski grad će dobiti novo brendiranje "Volim Travnik"

04.06.2021. 08:30 / Izvor: BHRT

Novo brendiranje Travnika trebali bi nositi privrednici, koji upozoravaju na veliki problem odlaska radne snage zbog kojeg su upitni i već dogovoreni poslovi.

Travničani ovih dana planiraju novo brendiranje kojim bi sve ono po čemu je Travnik poznat građanima i turistima postalo dosupno na jednom mjestu.

"Mislim da će Travnik dobiti jedno novo brendiranje, pod jednim novim motom “Volim Travnik”, kako bi se svi resursni Travnika usisali pod jednu platformu koja će biti stavljena na raspolaganje ne samo građanima Travnika koji uistinu to zaslužuju", rekla je Amra Tuzović iz Univerziteta u Travniku.

A nositelji novog brendiranja trebali bi biti travnički gospodarstvenici, koji su i načelnika upozorili na veliki problem zbog kojeg bi i već dogovoreni poslovi mogli postati upitni.

"To je nešto što je gorući problem, nisu problem ni nedostatak ugovora ni novih poslova. Najveći problem je odlazak radne snage. Rješenje je samo edukacija sa vastitim kapacitetima u vlastitim pogonima. Međutim to nije dugoročno rješenje, mislim da se nešto mora uraditi na reformi obrazovanja kako bi dobili obrazovan kadar", smatra Senad Beganović, poduzetnik.

"Evo i sad kad se pandemija završava, iako su teško poslovali, dosta je ljudi otišlo i iako su poslovi dobijeni biće problema da se pronađe radna snaga. Date su određene sugestije da možda školujemo kadar koji nije adekvatan tržištu rada, koji možda je neadekvatnog kvaliteta, pa se nekad dovelo u pitanje da treba pregledati i one koji obučavaju taj kadar", rekao je Kenan Dautović, načelnik.

No može li obrazovni sustav sam spasiti tržište rada ili bi obuka trebala i svima nama, prvenstveno politici da stvori uvjete za bolje poslovanje i poslodavcima da radnicima povećaju plaće?

PODIJELI:

TAGOVI:

Travnik

brendiranje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti