Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se s premijerom TK: Spriječeni drastični negativni efekti krize

28.04.2009. 13:42 / Izvor: Fena
Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se s premijerom TK: Spriječeni drastični negativni efekti krize

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko 28.04.2009. godine se u Tuzli susreo s premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem.

Razgovarali su o aktuelnom stanju u BiH i refleksijama svjetske ekonomske krize u Tuzlanskom kantonu. Visokog predstavnika je interesiralo šta Vlada Tuzlanskog kantona poduzima u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i kako unaprijediti koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH.

Premijer Mujić je upoznao visokog predstavnika Inzka o osnovnim karakteristikama Tuzlanskog kantona, činjenicama da je to najmnogoljudniji kanton, s vrlo značajnim privrednim potencijalima.

"Ekonomska kriza je još krajem 2008. godine utjecala i na privredu ovog područja, posebno izvozno orijentirane kompanije. Određeni pokazatelji, međutim, govore da su nizom poduzetih mjera još uvijek spriječeni drastični negativni efekti. Posljednji zvanični podaci govore o blagom poboljšanju u oblasti zapošljavanja. Vlada Tuzlanskog kantona je svojim vlastitim mjerama i snažnom podrškom svim aktivnostima koje se vode na višim nivoma vlasti pokazala opredjeljenje da provede sve što bude neophodno kako bi se pružila podrška privredi i očuvanju radnih mjesta, odnosno očuvala stabilnost BiH", istakao je premijer Mujić.

Inzko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su kantonalne vlasti reagirale već na prve pokazatelje negativnih efekata ekonomske krize te izrazio podršku svim nastojanjima da se ide naprijed.

"Znam mnogo toga o ovom području i o vašim potencijalima koje imate. Ovakvim posjetama želim izraziti podršku promociji i širenju pozitivne energije koja nam je potrebna za rješavanje problema, prevazilaženje krize i razvoj Bosne i Hercegovine u cjelini. Koordinacija fiskalnih tokova je izuzetno važna, kao i čvrsta saradnja svih nivoa vlasti. Tu saradnju treba stalno unapređivati", istakao je Inzko.

Visoki predstavnik se interesirao i za početak rada Disciplinskog centra za maloljetnike Tuzlanskog kantona te izrazio podršku ovakvim projektima.

Valentin Inzko se susreo i s predsjedavajućom Općinskog vijeća i načelnikom Tuzle Nadom Mladinom i Jasminom Imamovićem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti