Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Volkswagen grupacija nastavlja educiranje osoblja za e-mobilnost za brendove Škoda i Seat

01.07.2021. 08:49 / Izvor: Akta.ba

Obzirom da su u BiH već počela dolaziti Škoda i Seat e-vozila opremljena sa PHEV (Plug-In Hybrid) i BEV (Battery Electric Vehicle) tehnologijom, Porsche BH je počeo sa pripremama i edukacijama servisnog osoblja u ovlaštenoj mreži svojih servisnih partnera.

"Osnovni nivo edukacije obavezan je za sve uposlenike u prodajno-servisnoj mreži uključujući čak i osoblje koje ne vrši popravke (prodajni savjetnici, servisni savjetnici pa čak i uposlenici zaduženi za održavanje čistoće vozila). Cilj ovog nivoa edukacije je upoznavanje sa tehnologijom e-vozila i pravilnim rukovanjem i održavanjem. Ova edukacija se odvija putem online portala za samoizučavanje", izjavio je Jasmin Lučkin, trener za tehničko školovanje u kompaniji Porsche BH..

Naredni nivo educiranosti osoblja naziva se „Visokonaponski tehničar – HVT“ i svaki ovlašteni servis dužan je imati po najmanje jednog HVT uposlenika. Ovaj nivo podrazumijeva certificirano dovođenje vozila u beznaponsko stanje, kao i demontažu baterije i drugih visokonaponskih komponenti uz korištenje specijalnih alata i opreme za e-vozila.

Navodi da je visokonaponski ekspert - HVE predstavlja najveći nivo ove vrste edukacije. Osoba sa ovim nivoom edukacije može izvršiti popravak baterije električnog vozila odnosno njegovu dijagnostičku analizu ali i procjenu same baterije.

"Kao dokaz spremnosti našeg tržišta za električna vozila istaknuo bih nedavni primjer gdje je vlasnik Škoda Superb PHEV vozila iz inostranstva bio na proputovanju kroz našu zemlju i vozilo mu je ostalo u kvaru. Potražio je pomoć u najbližem ovlaštenom Škoda servisu. Naš partner Apolo Mostar je, uz stručnu pomoć importera Porsche BH, uspješno izvršio opravku vozila prema smjernicama proizvođačana na obostrano zadovoljstvo i kupca ali i našeg servisnog partnera", dodaje Lučkin.     

Servisna škola importera Porsche BH je već educirala sve pomenute nivoe za brendove Volkswagen i Audi. Zbog potrebe tržišta, nastavlja se sa edukacijom u Škoda i Seat prodajno-servisnoj mreži.  Planirano je da do kraja 2021.godine svaki ovlašteni Škoda i Seat servisni partner ima bar jednog visokonaponskog tehničara/eksperta.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti