Zadruga BIOS proširuje djelatnosti i osvaja tržište

09.06.2014. 10:34 / Izvor: magazinplus.eu
Zadruga BIOS proširuje djelatnosti i osvaja tržište

Opšta poljoprivredno-proizvodno-prometno-uslužna zadruga Bios Visoko u drugo desetljeće rada i postojanja ulazi sa proširenim uslugama i proizvodnim kapacitetima.

Opšta poljoprivredno-proizvodno-prometno-uslužna zadruga Bios Visoko u drugo desetljeće rada i postojanja ulazi sa proširenim uslugama i proizvodnim kapacitetima. Bivša kasarna Oružanih snaga BiH u Vratnici, njihova nova lokacija, danas poprima izled privrednog kompleksa. Proizvodnja sistema za navodnjavanje, jedan je od novijih projekata u Biosu.

"To je aktivnost koju smo najavili krajem prošle godine i u proteklih mjesec dana ona je krenula sa realizacijom. U novim objektima instalirana je oprema, postrojenje za proizvodnju sistema za navodnjavanje. Sada je u toku probni rad i za sada vrlo uspješno funkcioniše i već prva crijeva sistema za navodnjavanje izlaze iz proizvodnje", kaže u razgovoru za Magazin Plus Nermin Kadrić, prvi čovjek Zadruge Bios.

Kako ističe sada je u toku isprobavanje domaćih materijala,  gdje je od plastičnog otpada napravljen reciklirani materijal.

"I tu smo jako zadovoljni, pokazali su se jako dobri i jeftiniji materijali,  te 10 do 12 posto jeftiniji od uvoznih materijala, tako sa te strane očekujemo još kvalitetniju proizvodnju sa još nižom cijenom, sve u cilju kako bi bili što konkurentniji na tržištu. Ova linija koja je trenutno instalirana za proizvodnju, može da proizvede za 24 sata oko 40 km sistema za navodnjavanje, tj. kapajućih cijeva", navodi Kadrić.

No, poželjno je da to postrojenje radi neprekidno, da ne bi imalo neke dodatne napore na pripremi i zagrijavanju.

Kadrić kaže da drugu deceniju postojanja već mogu okarakterisati kao jako uspješnu. Naime, oni su dobili zastupništvo glavnog servisnog centra Boschovog dijela toplinske tehnike. Zatim su prešli u nove prostorije, pokrenuli proizvodnju, a planiraju i proširenje u metalnom dijelu gdje namjeravaju ubaciti nekoliko novih proizvoda, koji će se proizvoditi za Bosch.

Pored toga Bios je otvorio proizvodne kapacitete i u Srebrenici. Bios S je peradarska farma koja upošljava povratnike u Srebernici. Ona radi uzgoj tovnih pilića u saradnji sa firmom Brovis iz Akova grupe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti