Ne stišava se bura u javnosti

Proizvodi li BiH vojne dronove?

04.04.2024. 07:41 / Izvor: N1
dronovi

Da li će na nebu biti i prvi dronovi ubice bh. proizvodnje pitanje je koje se nakon medijskih istupa ministra odbrane danima postavlja?

Da li će na nebu biti i prvi dronovi ubice bh. proizvodnje pitanje je koje se nakon medijskih istupa ministra odbrane danima postavlja? Dok su informacije o tome oprečne, EUFOR najavljuje osnaživanje svojih snaga u Bosni i Hercegovini.

Ne stišava se bura u javnosti nakon najave ministra odbrane da BiH proizvodi vojne dronove, te da su potpisani predugovori o njihovoj prodaji. Te dronove javnost očekuje da vidi, a cijela priča obavijena je velom tajne. Vojni analitičari objašnjavaju da ministarstvo odbrane nema nadležnost da vodi takav proces.

“Mislim da se desilo to da je čovjek koji nije plaćen za to da bude glasnogovornik namjenske industrije rekao nešto što bi rekao glasnogovornik. Kod nas je namjenska industrija odvojena od ministarstva odbrane i svakog drugog ministarstva u smislu… većinom je privatizovana, a kod nekih ima učešća države”, kazao je Hamza Višća, vojno-politički analitičar.

U intervjuu za N1 Helez je izjavio da proizvodnja ovih dronova nije vezana direktno za namjensku industriju nego druge tehnologije. U posljednjoj izjavi precizirao je i gdje će se izvršiti testiranje bh. drona.

“Napravljen dron. Treba da se ispita na poligonu u Crnoj Gori. Ispituje se, to mora više puta”, kazao je nedavno Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

No, iz Crne Gore demantovali su ove navode, dok zamjenik ministra odbrane negira da su bilo kakvi ugovori potpisani.

“Jedina nadležnost je da ministarstvo bezbjednosti i ministarstvo odbrane daju saglasnost za izvoz i uvoz naoružanja, a odobrenje konačno daje ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Savjetujem kolegu da treba više pažnje posvetiti svojim izjavama”, kazao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane za upravljenje resursima.

Ukoliko se radi o civilnom dronu, kažu vojni eksperti, na koji bi se priključio adapter koji bi mogao nositi projektil za sve treba odobrenje i drugih ministarstava. Na press konferenciji u bazi Butmir bez priče o proizvodnji dronova. Najavljeno je povećanje brojnosti snaga EUFOR-a.

“Privremeno će biti ojačan sastav EUFOR-a tako što će se priključiti snage iz Italije, Rumunije, Francuske koje su trenutno u pripravnosti. Svrha vježbe je da se provjeri sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanje kako bi mogao garantovati sigurnost i stabilnost”, kaže Helez.

Patroliranje državom i uvježbavanje brze reakcije u slučaju sigurnosne opasnosti planirano je tokom obuke. Na pitanje da li je ojačavanje snaga EUFOR-a i pozivanje rezervnih snaga pokazatelj narušene sigurnosne situacije zbog političke retorike, komandant EUFOR-a odgovara:

“Ovo su aktivnosti koje provodimo svake godine, kako bismo mogli reći sebi ”da bi mi jesmo sposobni održati sigurno i stabilno okruženje. Kratki odgovor: da, ovo je prethodno planirana aktivnost”, kazao je Laszlo Sticz, komandant EUFOR-a u BiH.

U sve će biti uključeni i pripadnici Oružanih snaga BiH koji će također proći obuku. Vojna sila Bosne i Hercegovine, kažu vojni analitičari, vapi za ulaganjima.

“Nama treba modernizirati sve. Jedino puške ne treba jer smo ih dobili kroz donacije od SAD. Imamo tenkove koji su stariji od svakog njihovog vozača, imamo artiljerijska oruđa stariji od svakog poslužioca, imamo helikoptere koji su stariji možda i od roditelja onih koji ih voze”, kazao je Hamza Višća, vojno-politički analitičar.

Nema naznaka da će se to uskoro promijeniti. Osim proizvodnje dronova, ministar odbrane najavio je da će BiH prvi put u historiji imati i vojnu akademiju po NATO standardima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti