Završna faza radova na Vijećnici: Prikupljaju se ponude za posao od sedam mil. EUR

30.05.2011. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
Završna faza radova na Vijećnici: Prikupljaju se ponude za posao od sedam mil. EUR

Uporedno sa trećom fazom obnove sarajevske Vijećnice, provodi se postupak odabira izvođača radova za četvrtu, zadnju fazu radova koja će prema procjenama koštati oko sedam miliona eura.

Međunarodni javni poziv raspisala je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a kompanije imaju roka do 13. jula 2011. godine da dostave svoje ponude.

Kako nam je potvrđeno u Gradskoj upravi Sarajeva, sredstva za ovu fazu radova su obezbijeđena kroz Program predpristupne pomoći (IPA) Evropske unije za 2009. i 2010. godinu.

"Četvrta faza radova obuhvata izvođenje radova u unutrašnjosti objekta - radova na obradi enterijera, instalaterskih radova (elektroinstalacije, mašinske instalacije, vodovod i kanalizaciju) te restauraciju i rekonstrukciju gipsanih i slikarskih dekoracija", potvrdila je Vildana Jakić, koordinatorica u Gradskoj upravi Sarajeva za projekat "Obnova Vijećnice".

Tender za izvođenje radova za potpuno dovršenje i predaju objekta na korištenje objavljen je na EuropeAid web stranici i web stranici Delegacije Evropske unije u Bosni Hercegovini.

Trenutno se na ovom kulturno-historijskom objektu izvodi treća faza obnove koja obuhvata izvođenje dijela konstruktivnih građevinskih radova, rekonstrukciju dijela krova sa instalacijom kišne i gromobranske instalacije, zanatske radove na restauraciji i rekonstrukciji fasade objekta, izradu i ugradnju fasadne stolarije. Rok za završetak III faze radova koje izvodi sarajevska firma GP Bosna je 31. maj 2012. godine.

Ova kompanija je ranije učestvovala u obnovi kulturno-historijskih objekata, te da posjeduju Rješenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja o ispunjavanju uslova za izvođenja radova zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika.

Prema podacima koje smo dobili u Gradskoj upravi Sarajeva, ukupna vrijednost u ratu uništene Vijećnice iznosit će 13.892.686 EUR. Osim IPA fonda, obnovu nacionalnog spomenika pomogle su i Evropska komisija, Republika Austrija, Kraljevina Španija i Republika Mađarska, gradovi Budimpešta, Podgorica, Beč, Ljubljana, Tirana te Društvo za obnovu Vijećnice iz Austrije.

Od domaćih institucija, sredstva su izdvojili Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo putem Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti