Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zenica će za projekte osam ekoloških udruženja izdvojiti minimalno 17.000 KM

07.08.2021. 08:06 / Izvor: Fena

Gradska uprava Grada Zenica potpisala je jučer ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva, odnosno nevladinih organizacija koji su zadovoljili kriterije javnog poziva za projekte iz oblasti zaštite okoliša.

Grad Zenica će, za “projekte koji podrazumijevaju mjere na razvijanju i jačanju ekološke kulture i svijesti građana, zaštitu prirode i prirodnih bogatstava, vode i tla, zatim projekte u oblasti upravljanja otpadom, poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja zraka”, za projekte osam organizacija u toku 2021. godine izdvojiti najmanje 17.000 KM.

"Dogodine ćemo povećati za duplo ova sredstva, a tražit ću i od javnih preduzeća da isto izdvoje sredstva za povećanje ekološke svijesti građana Zenice. Sredstva nisu značajna, koliko su značajni projekti. Međutim, Gradska uprava 'stoji' iza svakog ovog projekta i ako im ova sredstva ne budu dovoljna, Grad Zenica će im doplatiti sredstva za završetak projekata", najavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je i potpisao ugovore s predstavnicima ekoloških udruženja.  

On je naveo da je Zenica, kao prvi grad iz Bosne i Hercegovine, ušla u projekt “Zeleni gradovi Evrope” te da su i izabrani projekti u cilju poboljšanja uslova življenja.

Ekološko udruženje “Eko Tvrtkovac”, koje se dugi niz bavi uređenjem i očuvanjem okoliša u Babinskom slivu, donirani novac planira utrošiti za uređenje Parka prirode “Postojan”.

"Od novih ćemo sadržaja postaviti i pregledne karte, na kojima će biti označena sva brda i planine koje se vide sa Postojna tako da će to biti idealno mjesto za ljude, da dođu i pogledaju. Posebno će značajno biti za učenike, jer smo planirali da uključimo i učenike Osnovne škole u Arnautima, za koje ćemo prirediti edukaciju", najavio je sekretar tog udruženja Jakub Spahić.

Osim edukacijskih karti, najavljuje, bit će postavljene i nove kante za smeće te sagrađene klupe i stolovi sa nadstrešicama, za odmor sve većeg broja posjetilaca tog parka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti