Hrvatska zadovoljna istupom pred arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom

16.06.2014. 11:57 / Izvor: Fena
Hrvatska zadovoljna istupom pred arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom

Hrvatska je jako zadovoljna svojim argumentima i dokazima u usmenoj raspravi u sporu o granici sa Slovenijom na arbitražnom sudu u Den Haagu i uvjerena je da će presuda biti u skladu s arbitražnim sporazumom.

Hrvatska je jako zadovoljna svojim argumentima i dokazima u usmenoj raspravi u sporu o granici sa Slovenijom na arbitražnom sudu u Den Haagu i uvjerena je da će presuda biti u skladu s arbitražnim sporazumom, izjavila je u petak Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova i članica hrvatskog stručnog tima.

Usmena rasprava posljednji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenog 2009. Sporazum o arbitraži. Rasprava se odvijala od 2. do 13. lipnja iza zatvorenih vrata suda u Den Haagu, a prethodila su joj tri kruga razmjene pisanih podnesaka i podnošenja tih podnesaka Stalnom arbitražnom sudu, od veljače 2013. do ožujka 2014.

"Mi smo jako zadovoljni kako smo pred arbitražnim sudom koji odlučuje o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije u dva kruga izlaganja tijekom usmene rasprave predočili naše argumente i ponudili brojne dokaze...uvjereni smo da će sud prilikom utvrđivanju granice na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije primijeniti međunarodno pravo, dok će se o obliku komunikacije između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda voditi međunarodnim pravom te načelima dobrosusjedskih odnosa i pravičnosti", kazala je za Hinu Metelko-Zgombić.

"Imamo puno povjerenje u iskustvo, ugled i nepristranost sudaca i samog arbitražnog suda", dodala je Metelko-Zgombić.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava kada je riječ o razgraničenju na kopnu i na moru, a o ostalim pitanjima koja su u nadležnosti arbitražnog suda odlučuje u skladu s međunarodnim pravom, pravičnošću i načelom dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU