Čistiti i prati ekološki osviješteno: Evo kako!

Ekologija

Čistiti i prati ekološki osviješteno: Evo kako!

05.05.2020 09:12:14 / Izvor: Akta.ba

dm drogerie markt donosi savjete kako čistiti ekološki osviješteno prija i novčaniku: Potrebno je manje sredstava za čišćenje.

Neki to čine svakodnevno, neki jednom sedmično: održavanje domaćinstva. Hemijske tvari u sredstvima za čišćenje, s druge strane, mogu biti opterećenje za okoliš. Voditi računa o korištenju što manje hemije, čini onu malu, ali značajnu razliku. Već male promjene u održavanju domaćinstva pozitivno će uticati na okoliš. Ovi savjeti pomoći će Vam u tome da čistite ekološki osvještenije.

Koristiti alternativna sredstva – iz domaćinstva

Zašto se ne vratiti starim, ali provjerenim metodama: Sirće i limunska kiselina su, na primjer, pogodna sredstva za uklanjanje kamenca, a kiseli kupus savršen za čišćenje tepiha. Bijele fuge čiste se praškom za pecivo, koji je također pogodno sredstvo za odčepljenje odvoda.

Za čišćenje prozora preporučuje se smjesa crnog čaja i soka od limuna. Jednostavno pripremite nekoliko vrećica čaja, potom pomiješajte sa cijeđenim sokom jednog limuna i deset litara tople vode. Na taj način očistit ćete prozore bez deterdženta, pružajući im svježinu i dugotrajni, blistavi sjaj.

A kada smo već kod toga: Blistavi sjaj čeličnih površina dobit ćete uz pomoć jedne polovine krompira. Jednostavno krompirom izribajte čelik, a snaga krompira završit će ostalo. Ljuska krompira također pomaže kod zagorjelih šerpi i armatura u kuhinji i kupatilu.

Manje je više

Veća doza, bolji učinak? Zabluda. Upravo suprotno: Previše sredstva za čišćenje može ostaviti neželjene tragove. Uz to, bespotrebno se stvara opterećenje za okoliš. A upravo ona najefektivnija sredstva za čišćenje u sebi sadrže visoke koncentracije hemikalija – stoga se pridržavajte uputstava za upotrebu.

Čišćenje bez hemije

Kao osnova za ekološka sredstva za čišćenje koriste se obnovljive sirove materije. Kao takve su biološki razgradivije. Obratite pažnju na žig koji garantuje kvalitet.

A da je pranje veša moguće i bez deterdženta pokazao je takozvani orah za pranje – plod takozvanog sapunskog drveta – koji se danas može naći i u tečnom stanju. Isti ispušta aktivne tvari za pranje, čime je prirodno sredstvo za pranje veša. Što je temperatura prilikom pranja veća, to se iz oraha lakše oslobađaju tvari neutralnog mirisa.

Sirće je pogodno i za čišćenje presvučenog namještaja. Pomiješajte sirće i vodu u odnosu 1:4, u smjesu natopite krpu i istom pređite preko namještaja praveći pokrete udaranja. Na taj način ćete pouzdano odstraniti prašinu iz tekstila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija