47 miliona eura iz EU za finansiranje državnog program aktivnosti za BiH

05.05.2017. 08:17 / Izvor: Akta.ba
47 miliona eura iz EU za finansiranje državnog program aktivnosti za BiH

Pojedinačni ugovori kojima se provodi ovaj sporazum bit će zaključeni najkasnije tri godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koje predstavljaju Evropska komisija i Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Ovaj program ukupno je vrijedan 48.473.308 eura, od čega će Evropska unija finansirati 47 miliona eura, dok će iz budžeta institucija BiH biti osigurano 1.304.558,35 eura, a ostali korisnici IPA-e osigurat će 168.750,00 eura.

Pojedinačni ugovori kojima se provodi ovaj sporazum bit će zaključeni najkasnije tri godine, a ugovori se moraju izvršiti najduže do šest godina od datuma zaključivanja ovog sporazuma. 

Podsjećamo da je BiH ranije potpisala okvirni sporazum o aranžmanima za provedbu finansijske pomoći Unije BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) koji je stupio na snagu, čime su se stekli uvjeti za operativnu realizaciju ovog programa.

Program aktivnosti za 2016. godinu bit će implementriran putem devet projekata iz četiri sektora: Demokratija i upravljanje, Vladavina prava i osnovna prava, Konkurentnost i inovacije te Obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će prijedloge sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije