Bećirović: Moramo ukloniti sve administrativne barijere

23.05.2017. 14:55 / Izvor: Akta.ba
Bećirović: Moramo ukloniti sve administrativne barijere

Maida Bećirović sekretar FIPA-e kazala je kako FIPA svih ovih godina aktivno učestvuje na SBF koji igra važnu ulogu u promociji

Maida Bećirović sekretar Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kazala je kako FIPA svih ovih godina aktivno učestvuje na SBF koji igra važnu ulogu u promociji, kako cijele BiH, tako i njenih investicionih potencijala.

"Ono što ove godine mogu reći za Forum je da smo ostvarili niz novih kontakata, imali značajne sastanke sa učesnicima i potencijalnim investitorima. Neki od njih dolaze prvi put kao turisti da bi vidjeli ljepote BiH, ali potom se odlučuju i za investiranje kada vide pogodnosti koje se tiču prirodnih resursa koja ima BiH", kazala je Bećirović, dodajući kako danas popodne imaju važan okrugli sto i na kojem će diskutovati o konkretnim projektima.

Kazala je kako su svjesni činjenice da procedure za investiranje kako u BiH, tako i u zemljama regiona nisu nimalo jednostavne.

"Iako je zadnjih godina poduzeto niz reformi u nastojanju da se poboljša poslovno okruženje, moramo se složiti sa nekim investitorima da je poprilično komplikovano investiciono okruženje i uslovi poslovanja. Mislim da moramo što više raditi kako bi smo pojednostavili poslovanje, ustvari kako bismo svi mi bili servis privredi. Dakle, prije svega moramo ukloniti sve administrativne barijere koje čine proces registracije veoma dugim, koje čine proces prikupljanja raznih dozvola, građevinskih urbanističkih jako dugim i skupim. Moramo skratiti proceduru, a mislim da je najbitnije da mi promijenimo mentalitet, našu svijest i da od onoga kako ne može, kažemo ljudima kako može", kazala je Bećirović.

Na današnjem panelu kako je kazala mogli smo vidjeti da su panelisti veoma zainteresirani za BiH, da su oduševljeni njenim ljepotama i resursima kojima raspolaže.

"Izrazili su prije interes za sektor turizma i to ne samo u smislu da posjete BiH, nego da razvijaju turističku infrastrukturu u BiH. Sektor zdravstvenog turizma je jako interesantan i mislim da ćemo se mi u tom pravcu fokusirati. Također, interesantni su sektori proizvodnje hrane, matalski", kazala je Bećirović.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti