EU

U lov na mlade talente s juga Europe

11.12.2013. 09:39 / Izvor: Deutsche Welle
U lov na mlade talente s juga Europe

Tržište rada na jugu Europe je još uvijek u katastrofalnom stanju. Tvrtkama s bogatog sjevera istodobno nedostaje radna snaga. Iz ove konstelacije se gotovo svakodnevno rađaju nove inicijative.

Tržište rada na jugu Europe je još uvijek u katastrofalnom stanju. Tvrtkama s bogatog sjevera istodobno nedostaje radna snaga. Iz ove konstelacije se gotovo svakodnevno rađaju nove inicijative.

Prema podacima OECD-a, gotovo svaki treći radno sposobni žitelj Španjolske je trenutno bez posla, što je mnogo više nego prosjek Europske unije, gdje je bez zaposlenja svaki deseti. Kada se španjolske brojke usporede s onim članicama EU-a gdje je gospodarstvo u najboljem stanju, tada brojke izgledaju još drastičnije.

U Njemačkoj i Austriji je naime tek svaki dvadeseti stanovnik bez posla. Situacija s mlađima od 25 godina je još dramatičnija. U Španjolskoj je gotovo milijun mladih bez posla dok je istodobno u Njemačkoj, koja broji gotovo dvostruko više stanovnika (82 miliona), s 350.000 ovaj broj znatno niži, javlja  Deutsche Welle.

Ovi podaci nisu novi, o njima se priča već godinama. Isto tako se priča i o potrebi pokretanja inicijativa za zapošljavanje mladih s juga Europe. No političke inicijative su jedno, a stanje u realnom svijetu nešto drugo. Za tvrtke koje djeluju "na terenu" stvari naravno izgledaju drugačije nego za političare koji donose odluke i pokreću inicijative iz svojih institucija u Bruxellesu.

"Mlade izvući iz spirale nezaposlenosti i beznađa", je geslo koje su mnoge tvrtke koje djeluju na području cijele Europe uvrstile u svoju poslovnu filozofiju. Socijalni angažman, kako kaže njemački glasnogovornik multinacionalne kompanije Nestle Alexander Antonoff, je važan segment aktivnosti ove kompanije.

"Nestle je aktivan u svakoj članici Europske unije i naravno da se samo po sebi podrazumijeva da se i mi brinemo o problemima društva u koje spada i nezaposlenost među mladima", kaže Antonoff.

No naravno da su kompanije poput Nestlea osim socijalnog angažmana vođene i nekim drugim motivima. Sociolog Hilmar Schneider primjećuje da ovakve inicijative tvrtkama padaju na pamet tek u trenutku kada im počinje nedostajati radne snage u zemljama poput Njemačke gdje je, što zbog gospodarskog rasta, što zbog demografskih promjena, odnosno nestajanja podmlatka, sve teže doći do prikladnog kadra.

No regrutiranje mladih nezaposlenih iz inozemstva, uz sve inicijative i socijalne projekte, tvrtke u Njemačkoj još uvijek vide tek kao "drugo najbolje moguće rješenje". Jer dovesti mladog i radno sposobnog Španjolca u Njemačku je jedno, no integrirati ga potpuno u radnu sredinu je nešto posve drugo. Kao najveća prepreka se i dalje pokazuje nepoznavanje jezika što otežava ne samo socijalnu nego i radnu integraciju i iziskuje mnogo energije (i novca). No kada nedostatak kadra postane akutan, tada tvrtke, što se jezika tiče, zažmire ne na jedno, nego na oba oka.

Po potrebi tvrtke traže kandidate s općom naobrazbom koje tada uže specijaliziraju za vlastite potrebe. Nestle je za mlade iz južne Europe pokrenuo dva dugotrajna edukacijska programa u trajanju od tri godine tijekom kojeg bi se učio jezik i prilagođavalo na specifične uvjete rada. U sklopu ovog programa bi "utočište" trebalo pronaći više od 20.000 mladih Španjolaca i Portugalaca.

"Naravno da ovi projekti nisu pokrenuti, a da pritom ne mislimo i na to kako da sami dođemo do talenata", kaže Antonoff, javlja Deutsche Welle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU