Povećali kvotu za studente

Više od 10.000 stranih doktora radi u Belgiji

21.08.2023. 10:02 / Izvor: Fena
Doktor

Medicinska profesija u Belgiji postala je mnogo internacionalnija, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Medicinska profesija u Belgiji postala je mnogo internacionalnija, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Broj stranih doktora koji rade u Belgiji udvostručio se u 11 godina i sada premašuje 10.000.

Četrnaest od svakih 100 doktora u Belgiji obučavano je u inostranstvu, prema navodima belgijskih novina Het Laatste Nieuws i De Morgen u ponedjeljak. Prije dvadesetak godina samo je četiri posto doktora bilo iz inostranstva.

Dok većina doktora dolazi iz susjedne Francuske (1.620) i Nizozemske (1.590), zemlje poput Rumunije (1.558 doktora) ne zaostaju puno. Ostale zemlje iz kojih dolazi veći broj doktora su Poljska, Portugal, Bugarska i Italija, navodi belgijska novinska agencija Belga.

To je trend koji vrši pritisak na kvalitetu belgijskog zdravstva, smatra profesor porodične medicine Dirk Devroey (VUB).

"Malo znamo o kvaliteti svih ovih diplomanata, a mnogi od njih jedva govore francuski, a kamoli holandski. Ako se trenutni razvoj nastavi, odlazak doktoru koji govori holandski postat će sve teži ", rekao je on.

Devroey se zalaže za uvođenje jezičkog ispita za doktore i daljnje povećanje kvote za studente medicine u Belgiji.

"Samo ograničenom broju belgijskih državljana dopušteno je započeti medicinsko usavršavanje svake godine, ali ne postavljamo nikakav prag za strane doktore", rekao je.

Belgija je već povećala kvotu za studente medicine u posljednje dvije godine, ali ne dovoljno brzo, smatra Devroey.

Ovaj trend samo je jedan u nizu koji se uklapa u širi problem nedostatka medicinskog osoblja u Belgiji. Nedavni izvještaj Eurostata pokazao je da zemlja ima drugi najniži omjer doktora po glavi stanovnika u Evropskoj uniji, a samo Francuska ima niži rezultat.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti