EU

EU: Narednih pet godina bez povjerenstva za proširenje

13.09.2014. 09:51 / Izvor: SensServis

U EP slovenačka premijerka Alenka Bratušek će biti na poziciji superpotpredsjednice bez portfelja sa zadatkom da nadzire komesare čiji se mandati prepliću.

Predsjednik buduće Evropske komisije Žan-Klod Junker/Jean-Klaude Juncker objavio je u srijedu sastav Kabineta od 29 članova i raspodjelu resora. Obistinilo se dau narednih pet godina neće biti povjerenstva za proširenje Unije novim članicama čime se u proteklom mandatu bavio češki član Komisije Štefan File.

Izbor članova Komisije međutim nije konačan. Nakon što je dobio saglasnost Vijeća Evropske unije kojim trenutno predsjedava italijanski premijer Matte Renzi, buduće članove Komisije sada čeka "rešetanje" u različitim komisijama Evropskog parlamenta prije nego što se Parlament na plenarnom zasjedanju izjasni o kompletnom sastavu Komisije, a ta debata je već zakazana za 20. do 23. oktobra u Strazburu/Strasbourg. Nakon što Evropski parlament da svoju saglasnost, Europsko vijeće (šefovi držaba ili vlada članica EU) službeno imenuje Evropsku komisiju u skladu s članom 17. stavkom 7. UEU-a. Službeni mandat nove Komisije će početi 1. novembra.

Junker je predložio tim od 28 saradnika u kojem je i devet žena, što je bio slučaj i u odlazećoj Komisiji. U novom timu je također pet bivših premijera i 13 aktuelnih ili bivših ministara, te šest dosadašnjih komesara uključujući i Nevena Mimicu iz Hrvatske i Johanesa Hana iz Austrije čije će se ime u narednih pet godina vjerovatno najčešće pominjati u zemljama Zapadnog Balkana.

U novoj Evropskoj komisiji grupa Evropske narodne partije (EPP) ima 14 mjesta, socijalisti i demokrate osam, liberali pet, a jedno mjesto pripada evropskim konzervativcima i reformistima.

Hrvatski član Komisije Neven Mimica dobio je veoma važan resor međunarodne saradnje i razvoja, a donedavna slovenačka premijerka Alenka Bratušek će biti na poziciji superpotpredsjednice bez portfelja sa zadatkom da nadzire komesare čiji se mandati prepliću. Mediji i analitičari u Briselu ocjenjuju da bi njena pozicija ipak mogla biti poništena ukoliko je Evropski parlament u oktobru odbije kao kandidata. Jedan od razloga za to je snimak koji je nedavno postavljen na JouTube na kojem ona pjeva italijansku partizansku himnu „Banđera rosa“ i kliče komunizmu, što bi moglo da je košta glasova desnice.

Poziciju potpredsjednice ima i Federika Mogerini, novoizabrana šefica diplomatije EU, a Direktorat za proširenje će se od sada zvati Direktorat za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, a taj mandat je, kao što je već poznato, povjeren Austrijancu Johanesu Hanu/Hann, dosadašnjem komesaru za institucionalna pitanja. Među dosadašnjim povjerenicima koji nisu dobili povjerenje svojih vlada je ipa tako ni Junkerovo je i dosadašnji povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan File kome se neformalno najviše zamjera neuspjeh u "evropeiziranju Bosne i Hercegovine", te što je bio pod prenaglašenim uticajem dosadašnje kontraverzne visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnost EU Ketrin Ešton/Catherine Ashton.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU