Životni standard penzionera opada

Švajcarci izglasali 13. penziju: Nije podignuta starosna granice za odlazak u penziju

04.03.2024. 07:58 / Izvor: Beta
EU

Prijedlog o postepenom podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 66 godina izgleda nije prošao.

Švajcarci, koji se suočavaju sa starenjem i sve većim troškovima života, glasali su proteklih dana za 13. penziju, što neki smatraju "historijskim korakom", ali su građani na još jednom održanom glasanju odbili podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Prijedlog za 13. penziju dobio je 58,2 odsto glasova u zemlji, prema privremenim rezultatima glasnja, koji pokazuju da je taj prijedlog osvojio većinu glasova u više od polovine od 26 švajcarskih kantona, što je uslov za usvajanje.

S druge strane, prijedlog o postepenom podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 66 godina izgleda da nije prošao.

Prema ranijim anketama, pošto nisu još saopšteni rezultati glasanja, samo 35 odsto se zalaže za pomjeranje starosne granice, dok je 63 odsto protiv.

Prema anketama, većina birača je bila za prvu inicijativu, a to je prijedlog sindikata pod nazivom "Bolji život u penziji" koji predviđa isplatu 13. penzije, kao što je to slučaj za mnoge zaposlene u Švajcarskoj koji dobijaju 13. platu.

Mjesečne švajcarske penzije socijalnog osiguranja su ograničene na 2.450 švajcarskih franaka (2.570 eura) za jednu osobu i 3.675 franaka za bračni par.

Švajcarska se inače svrstava među najskuplje zemlje na svijetu.

U gradu kirija za trosoban stan iznosi najmanje 3.000 franaka (3.150 eura),a kafa košta više od pet franaka.

Ova inicijativa ima presedan u Evropi.

Susjedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švajcarski franak, uvela je sličan sistem pre nekoliko godina.

"U Švajcarskoj kao i svuda postoji kriza kupovne moći. Životni standard penzionera opada", rekao je predsjednik Saveza švajcarskih sindikata Pierre-Yves Maillard.

Ljevičarske stranke podržavaju inicijativu, ali joj se žestoko protive desničarske i centrističke partije. Tome se protive i vlada i parlament.

Vlada je saopštila da će predloženo povećanje koštati više od četiri milijarde švajcarskih franaka godišnje.

Upozoreno je da će to zahtjevati povećanje poreza i da bi moglo da ugrozi finansijsku stabilnost sistema socijalnog osiguranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU