Još pet godina bez carine na izvoz voća i povrća u EU

22.12.2020. 07:55 / Izvor: Agencije
Još pet godina bez carine na izvoz voća i povrća u EU

Proizvođači i izvoznici voća i povrća sa zapadnog Balkana nastavit će bescarinski prodavati svoju robu.

Proizvođači i izvoznici voća i povrća sa zapadnog Balkana nastavit će bescarinski prodavati svoju robu kupcima u Europskoj uniji sljedećih pet godina.

U Službenom listu EU objavljena je i stupa na snagu danas odluka Europske unije o autonomnim trgovinskim mjerama (ATM) kojom se do kraja 2025. produžuju trenutne trgovinske povlastice za izvoz proizvoda koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ili za koje je SSP nepovoljniji.

Odluku, koja se obnavlja svakih pet godina, na prijedlog Europske komisije, usvojio je Europski parlament, a odobrilo Vijeće EU-a.

Povoljniji režim trgovine, čije je širenje zagovarala Zajednička privredna komora regije u komunikaciji s institucijama u Bruxellesu, posebno je važan za mala i srednja preduzeća, proizvođače i izvoznike voća i povrća od svježih jabuka i šljiva do kukuruza šećerca.

"Ušteda od nekoliko desetaka miliona eura na carini daje im prednost u odnosu na konkurenciju, priliku za veći izvoz i zaradu i bolji položaj na velikom tržištu Europske unije", rekao je Marko Čadež iz Privredne komore Srbije i Investicijskog foruma komora zapadnog Balkana.

Uz jabuke, šljive i kukuruz šećerac, bez carina, u sljedećih pet godina iz zapadnog Balkana izvozit će se u EU, između ostalih i krompir, tikvice, gljive, grožđe, marelice, trešnje, višnje, nektarine, breskve, jagode, orašast i proizvodi, dinje i različito limunsko voće ... Prema ATM-u i proizvođačima vina u regiji, mogućnost izvoza dodatnih 30 000 hektolitara godišnje proširuje se, nakon upotrebe pojedinačno odobrenih kvota za ekonomije zapadnog Balkana, u skladu s bilateralnim sporazumima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU