Pahor: Grčka i Makedonija treba da primijene iskustvo Slovenije i HR za EU

22.09.2016. 13:53 / Izvor: HINA
Pahor: Grčka i Makedonija treba da primijene iskustvo Slovenije i HR za EU

Slovenski se predsjednik u New Yorku neformalno sastao i s predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbetovićem.

Slovenski predsjednik Borut Pahor smatra da bi Makedonija i Grčka mogle primijeniti iskustvo Slovenije i Hrvatske koje su načelno riješile svoja otvorena pitanja prije ulaska Hrvatske u EU.

Grčka zbog spora oko imena Makedonije priječi ulazak te zemlje u euroatlantske integracije, a Pahor je o problematici u regiji zapadnog Balkana razgovarao s europskim povjerenikom za politiku proširenja i susjedsku politiku Johannesom Hahnom u New Yorku na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a.

"Slovenija je prijateljica Makedonije i pokušava joj pomoći, ali smo pri tome otvoreni i mislimo da bez kompromisa i prilagodljivosti s makedonske strane neće ići", kazao je Pahor za slovenske medije nakon susreta s Hahnom, te dodao da na kompromis mora biti spremna i Grčka i da očekuje suradnju drugih država u regiji.

"Slovensko-hrvatsko iskustvo govori da se isplati pregovarati i tražiti rješenja", kazao je Pahor, aludirajući na proces kojim je kao bivši predsjednik slovenske vlade s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor postigao sporazum o graničnoj arbitraži, nakon čega je Slovenija deblokirala privremeno zaustavljene pregovore Hrvatske s Europskom unijom o članstvu u integraciji.

Pahor je kazao da očekuje da će napredak u dijalogu između Makedonije i Grčke biti moguć i na konferenciji koja se uskoro u Skoplju održava u okviru procesa Brdo-Brijuni koji su pokrenule upravo Hrvatska i Slovenija u svrhu unaprijeđenja regionalne suradnje i stabilizacije cijelog područja.

"Slovenija je kao prijateljska država i suvoditeljica tog procesa spremna pomagati", naglasio je Pahor.

Slovenski se predsjednik u New Yorku neformalno sastao i s predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbetovićem kako bi razmotrili napredak te zemlje na putu prema Europskoj uniji te problematiku referenduma najavljenog u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

"Takvim susretima nastojim opravdati velika očekivanja Europe i šire međunarodne zajednice od Slovenije kao države koja pozna zapadni Balkan, koja se nastoji afirmirati kao država usmjerena u mir, blagostanje i pomirenje. To je takva politička niša u kojoj možemo i moramo pomagati međunarodnoj zajednici da nam bude još bolje i da budemo sigurniji", naglasio je Pahor za slovenske medije u New Yorku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU