Predstavljen projekat razvoja turizma u Istočnoj Bosni vrijedan 1.800.000 EUR

23.05.2008. 10:21 / Izvor: Fena
Predstavljen projekat razvoja turizma u Istočnoj Bosni vrijedan 1.800.000 EUR

U okviru projekta razvoja turizma u dolini Drine ostvarena je saradnja s po četiri općine iz BiH i Srbije radi promoviranja i pozicioniranja Drine kao evropske turističke destinacije i posebnog turističkog brenda, istaknuto je jučer na prezentaciji tog projekta u Sarajevu.

Ukupna vrijednost projekta koji je startao u decembru 2005. godine iznosi 1.800.000 eura, a predviđeno trajanje je tri godine.

Projekt programski podržava NWB Care International, a finansiranje projekta je osigurala vlada Kraljevine Holandije.

Njegova implementacija se vrši u četiri općine u BiH (Srebrenica, Bratunac, Višegrad i Rudo) i četiri općine u Srbiji (Bajina Bašta, Ljubovija, Priboj i Užice).

Cilj projekta je uspostava jedinstvenog tijela koje će izraditi strategiju i akcioni plan u svrhu objedinjavanja turističke ponude osam općina iz BiH i Srbije uzimajući u obzir i specifičnosti svake od njih.

Projekt podržava mala i srednja preduzeća koja se bave turističkom i uslužnom djelatnošću otvaranja novih radnih mjesta i drugo.

Istraživanja su pokazala da turisti žele aktivan odmor, da žele avanturu i da razvoj mnogih regija u svijetu zadnjih godina je upravo zasnovan na alternativnom turističkom proizvodu koji nudi tržište, istaknuto je na prezentaciji.

Interes poduzetnika i turista za ovu regiju je porastao čemu svjedoči povećan broj posjeta, noćenja kao i porast cijena zemljišta i nekretnina na ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti