POTVRDIO ČUBRILOVIĆ

Kinezi će graditi i autoput Prijedor-Novi Grad

18.10.2023. 14:07 / Izvor: SRNA
autoput

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović izjavio je da se izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor odvija u okvirima ugovorene dinamike.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da se izgradnja autoputa Banja Luka-Prijedor odvija u okvirima ugovorene dinamike, te da se radovi intenzivno izvode na dionici od 5,2 kilometara od Prijedorske petlje u Orlovcima do mosta Garevci.

Čubrilović je precizirao da se na toj dionici trenutno se radi na fundiranju objekata, nadvožnjaka i mostova, izgradnji propusta u pravcima postojećih regulisanih i neregulisanih vodotokova. 

"U toku je provođenje postupka eksproprijacije nepokretnosti na trasi autoputa. Koncesionar je, nakon provedenog postupka eksproprijacije, ishodovao od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske građevinsku dozvolu za dionice autoputa u dužini 13,5 kilometara, a u toku je i dalje fazno pribavljanje neophodne dokumentacije za građenje", rekao je Čubrilović. 

On je naglasio da se aktivnosti sa kineskim partnerom i koncesionarom za izgradnju autoputa provode u skladu sa propisanim uslovima, zakonskim procedurama i rokovima, navodeći da je Vlada Republike Srpske 23. marta ove godine koncesionaru isporučila 46 odsto lokacije na trasi na kojoj je okončan postupak eksproprijacije nepokretnosti. 

Čubrilović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske, u skladu sa važećim propisima, privrednom društvu "SDHS-CSI BH" Banja Luka dodijelila koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka–Prijedor-Novi Grad, na period od 30 godina, ukupne vrijednosti 297 miliona eura. 

On je rekao da Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u saradnji sa kineskim partnerima kompanije "SDHS-CSI BH" i nadležnim institucijama kontinuirano preduzima neophodne aktivnosti kako bi u predviđenom roku bila završena izgradnja autoputa Banja Luka-Prijedor. 

"Analize, istraživanja koja su rađena prije početka realizacije, kao i studija ekonomske opravdanosti, jasno potvrđuju da je projekat apsolutno u skladu sa ekonomskom opravdanošću i zakonskim propisima", naveo je Čubrilović. 

Čubrilović je istakao da je opredjelenje Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade Republike Srpske da se sva pitanja i procedure na realizaciji ovog projekta rješavaju što efikasnije i u skladu sa pravnim propisima u Republici Srpskoj i koncesionim ugovorom. 

Prema njegovim riječima, završetak radova očekuje se na proljeće 2026. godine. 

Čubrilović je istakao da će ovaj projekat pružiti veliki doprinos, kako za infrastrukturu, brži, sigurniji i lakši transport, tako i za ekonomski i privredni razvoj lokalnih zajednica, Republike Srpske, ali i kompletnog sjeverozapadnog dijela BiH, uključujući bihaćku regiju i Unsko-sanski kanton kao dijela Federacije BiH. 

"Razvijena putna infrastruktura je preduslov za privredni i ekonomski razvoj, ne samo područja Prijedora i Banja Luke, nego i mjesta koja gravitiraju prema ovim gradovima, odnosno cijele regije", rekao je Čubrilović. 

Kada je riječ o dionici autoputa Prijedor-Novi Grad, koji je nastavak dionice autoputa Banja Luka-Prijedor prema Novom Gradu, Čubrilović je rekao da je u toku izrada generalnog projekta izbora trase i da bi ugovor trebao da bude potpisan sa istim koncesionarom kao faza dva. 

"Trasa autoputa Prijedor-Novi Grad nastavak je dionice autoputa Banja Luka-Prijedor prema Novom Gradu, odnosno prema Hrvatskoj. Na ovaj način će biti ostvarena veza preko Republike Srpske, od granice sa Srbijom na istoku do granice sa Hrvatskom na zapadu, pošto se komunikacija formira od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja, Doboja, Prnjavora, Banja Luke, Prijedora do Novog Grada, sa međuregionalnim čvorom i vezom na evropski koridor `Vc` kod Doboja /Johovac/", naveo je Čubrilović. 

Ugovorom o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka–Prijedor definisano je da će taj autoput biti dužine 42,2 kilometara, profila sa po tri saobraćajne trake po smjeru i razdijelnim pojasom između. 

Prema glavnom projektu, očekuje se izgradnja 11 mostova, sedam vijadukta, 25 nadvožnjaka, šest podvožnjaka, tri petlje, 10 potpornih zidova, tri naplatne stanice, te centar za održavanje i kontrolu saobraćaja i odmorište. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije