Bosanska Krupa: Počela sanacija puta na Crkvini oštećenog zbog klizišta

16.05.2014. 07:35 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska Krupa: Počela sanacija puta na Crkvini oštećenog zbog klizišta
OTVORI GALERIJU

U naselju Crkvina u Bosanskoj Otoci jučer je počela sanacija puta oštećenog usljed pojave klizišta. Na dijelu asfaltiranog puta do ulegnuća je došlo krajem prošle sedmice.

U naselju Crkvina u Bosanskoj Otoci jučer je počela sanacija puta oštećenog usljed pojave klizišta. Na dijelu asfaltiranog puta do ulegnuća je došlo krajem prošle sedmice. Odmah je teren obišla i stanje snimila nadležna općinska služba, te napravila prijedlog sanacije.

Sanacija podrazumijeva skidanje asfaltnog sloja i stabilizaciju donjeg stroja puta, odnosno nasipanje što će već danas biti odrađeno da bi put bio prohodan i siguran. Određeno vrijeme će se pratiti stanje, održivost, a ukoliko razlog za oštećenje budu podzemne vode postavljat će se i drenažne cijevi za odvodnju. Na kraju, kada put bude stabilan, uslijedit će i ponovno asfaltiranje puta.

Inače, cijeli postupak izgradnje i treće i četvrte dionice izvodila je Fondacija za održivi razvoj OdRaz. Dakle, raspisivala tender i dodjeljivala ugovore. Općina Bosanska Krupa je inicijator za realizaciju ovog projekta i sufinansijer sa 30 % od ukupnog iznosa.

Za asfaltiranje puta na Crkvini dugog skoro tri kilometra, OdRaz je uz podršku Općine Bosanska Krupa i lokalnog stanovništva osigurao preko 440 hiljada KM, 2009. godine kada je urađena četvrta dionica i 2010. kada je završena treća dionica.

Osim ovoga, na Crkvini će se čim dopuste vremenske prilike pristupiti i sanaciji odrona pokraj puta koji se desio i prije ovoga slučaja propadanja ceste. Za tu namjenu već su osigurani drveni šipovi i drugi potreban kameni materijal, te je proveden postupak odabira izvođača radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije