Investicije / NEKRETNINE

Doboj postaje energetski centar - Uskoro počinje gradnja malih hidrocentrala i moderne termoelektrane

12.01.2010. 08:41 / Izvor: Glas Srpske

Najveći željeznički i drumski saobraćajni čvor ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH, opština Doboj, uskoro treba da postane i jedan od najvećih energetskih centara na ovim prostorima.

Ovdje treba da počne izgradnja malih hidrocentrala na rijeci Bosni, a u obližnjim Stanarima uveliko teku pripreme za podizanje moderne termoelektrane. Kompleks Termoelektrane Stanari, koju gradi EFT grupa, izuzetno je značajna investicija od gotovo milijardu eura.

Izgradnja termoelektrane predviđena je prostornim planom Republike Srpske, a izrađen je i odgovarajući regulacioni plan. Uz elektranu, biće izgrađena adekvatna saobraćajna i komunalna infrastruktura.

"TE Stanari koristiće ugalj iz obližnjeg rudnika koji ima nizak sadržaj sumpora. Kada bude završena, imaće instalisanu snagu od 420 megavata, što znači da će na jedan sat proizvoditi toliko struje koliko je potrebno da osvijetli više od četiri miliona sijalica snage stotinu volti", rekao je direktor za komunikacije EFT Nenad Savić.

On je istakao da će termoelektrana u Stanarima doprinijeti povećanju godišnje proizvodnje električne energije u BiH za jednu četvrtinu. Norveška firma "Tehnoeneryi" planira izgradnju sedam mini hidrocentrala na rijeci Bosni od Doboja do Modriče.

"U prvoj fazi projekta predviđena je gradnja tri HE na području dobojske opštine, a prva je na redu mini JHE Doboj. U toku je prikupljane potrebne dokumentacije za početak radova, koji će biti ne samo na izgradnji centrale, nego i na uređenju korita rijeke Bosne" , rekao je predstavnik investitora i koncesionara, firme "Tehnoeneryi", Vladimir Aljetić.

Skupština opštine Doboj usvojila je odluku o planu parcelizacije za izgradnju mini hidroelektrana na ovom području, čime su stvoreni uslovi da resorno ministarstvo izda potrebnu dokumentaciju kako bi gradnja mogla da počne.

Tehničko rješenje izgradnje svih elektrana jeste tipizovano. To su protočne hidroelektrane sa dva agregata, izuzev one u Paklenici, gdje će se postrojenje zasnivati na mašinskoj hali i cjevovodu. U prosjeku, svaka od ovih mini HE koštaće oko 42 miliona eura, a instalisana snaga svake hidroelektrane u prosjeku iznosiće po 14 megavata. Planirana je godišnja proizvodnja struje od oko 70 miliona kilovat časova ili 70 gigavata.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije