Investicije / PROJEKTI

EU u BiH kroz projekte nastavlja podršku gradu Zenici

11.03.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u Sarajevu održao sastanak sa najvišim zvaničnicima delegacije Evropske unije u BiH koje su predvodili ambasador Johann Sattler šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadorica Republike Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl. Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Među brojnim temama o kojima se razgovaralo, prednjačile su one koje se odnose na rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica i regionalni projekat Plava voda.

Od velikog značaja za građane Zenice bili su i razgovori na temu javnog saobraćaja, poboljšanja kvalitete zraka u našem gradu i realizacija drugih projekata koje Gradska uprava Zenice nastoji realizovati s ciljem opravdanja statusa "Zelenog grada“, kao prvog sa ovim statuom u našoj državi.

"Ovu su sastanci kakviih nam treba što više, gdje konkretno razgovaramo o projektima čiji je cilj poboljšanje života svih građana Zenice i BiH. Na tome se želim zahvaliti ambasadoru Sattleru, a neizmjerno sam zahvalan Delegaciji EU u BiH na svemu što je učinila za Grad Zenica u proteklom periodu, kao i na podršci koju nam pružaju u realizaciji budućih kapitalnih projekata od kojih građani Zenice mnogo očekuju. EBRD će nam pomoći da riješimo problem javnog gradskog saobraćaja, gdje je cilj imati kvalitetan prevoz, koji uz to i mnogo manje ili nikako ne zagađuje okoliš. S tim ciljem će od strane EBRD-a biti angažovan poseban ekspert. Također, obećana nam je pomoć i podrška u nastavku utopljavanja svih objekata i pomoć u zamjeni kućnih ložišta. Neće izostati ni podrška u nastavku započete gasifikacije Zenice koja nastavlja svoj europski put“, nakon sastanka izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije