Kordić pozvao francuske kompanije da investiraju u Mostar

17.03.2021. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Kordić pozvao francuske kompanije da investiraju u Mostar

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je u utorak u Gradskoj vijećnici ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je u utorak u Gradskoj vijećnici ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic s kojom je razgovarao o aktuelnim temama, saopćeno je iz Grada Mostara.

Ambasadorica Toudic čestitala je gradonačelniku Kordiću na izboru za gradonačelnika Mostara te kazala kako je ovo jedan od njenih prvih posjeta u mandatu u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik je upoznao ambasadoricu s prilikama u Mostaru te s inicijativama koje žele provesti u svom mandatu te ju je pozvao da iznađe način kako zainteresirati francuske poslovne kompanije da dođu i investiraju u Mostar.

Istaknuo je kako Mostar ima potencijala, a gradska vlast želi sa svoje strane čim prije kreirati bolju poslovnu klimu za ulaganja i ekonomsku saradnju.

Ambasadorica Toudic istakla je kako se zbog pandemije evropske kompanije sada više okreću ovom dijelu nego dalekim istočnim zemljama, što smatra šansom za BiH i Mostar te dodala da postoji mogućnost poslovne saradnje i otvaranje proizvodnih pogona.

U tom kontekstu spomenula je i francusku razvojnu agenciju koja će od iduće godine biti prisutna u BiH, posebno na polju obrazovanja i klime.

Gradonačelnik je kazao kako Mostar ima sveučilište i univerzitet s velikim brojem studenata i svakako je obrazovanje segment u kojem se može iznaći prostor za saradnju i konkretne projekte.

Izrazio je i želju da se Mostar bratimi s nekim od francuskih gradova, a ambasadorica je podržala taj prijedlog i rekla kako će se osobno angažirati jer takva saradnja može biti na obostranu korist i interes, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije