Investicije / PROJEKTI

Njemačka pomaže projekte proizvodnje hrane u Jablanici i Stocu

19.09.2018. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić razgovarao je u utorak s predstavnicima organizacije NODAS (Udruženje za razvoj i afirmaciju društva) o realizaciji projekta potpore proizvodnje i prerade lokalne hrane.

U okviru projekta, koji će se provoditi na području općina Jablanica i Stolac, grant sredstvima bit će podržane poljoprivredne aktivnosti 20 žena iz svake općine.

Radi se o pilot projektu ukupne vrijednosti 235.334 eura, od čega se na izravnu investiciju na području općine Jablanica odnosi 154.000 maraka, priopćeno je iz Općine Jablanica.

Projektom je predviđena implementacija poslovnih treninga prema potrebama korisnica, podrška udruženju žena iz Jablanice i brendiranje najmanje dva lokalna proizvoda korisnica.

Obveza korisnica grant sredstava, koje će biti odabrane na temelju javnog poziva i putem javnih prezentacija, je sufinanciranje poslovne ideju u iznosu od 15 posto vrijednosti granta, legaliziranje biznisa na odgovarajući način u dogovoru s Općinom Jablanica, sudjelovanje na poslovnim radionicama i seminarima koje organizira NODAS i obavljanje 10 sati društveno korisnog rada.

Općine Jablanica sufinancirat će projekt u iznosu od 34 posto direktnog ulaganja kao sastavni dio ukupnog iznosa koji je naveden kao direktna investicija.

Projekt provodi njemačka organizacija Help Hilfe zur Selbsthilfe, uz financijsku podršku njemačkog ministarstva razvoja.

Projekt će trajati osam mjeseci i trajat će do 30. 4. 2019. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije