Objavljen tender za izradu glavnog projekta dionice Mostar jug - Tunel Kvanj

Investicije / PROJEKTI

Objavljen tender za izradu glavnog projekta dionice Mostar jug - Tunel Kvanj

13.01.2020. 12:20 / Izvor: Akta.ba

Autoceste FBiH objavile su danas tender za nabavku usluga izrade glavnog projekta autoceste dionica Mostar jug - Tunel Kvanj, saznaje Akta.ba.

Predmet nabavke vrijedne 2,5 miliona KM je izrada projekta i nacrta i procjena troškova, a rok za dostavljanje ponuda je 03.03.2020. godine do 11:00 sati.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, cilj izrade glavnog projekta poddionice autoceste Mostar jug-Tunel Kvanj je da se na suvremen i stručan način definiraju sva rješenja vezana za pripremu izgradnje autoceste, te ispune svi uvjeti za eksproprijaciju zemljišta i pribavljanje odobrenja za građenje.

Svrha izrade projektne dokumentacije je priprema i pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju i izgradnja autoceste Mostar jug-Tunel Kvanj.

Projektant je obvezan izvršiti kritičku ocjenu postojeće investicijsko-tehničke dokumentacije i ukazati naručitelju na moguće propuste i predložiti poboljšanja.

"Ukoliko naručitelj prilikom realizacije projektne dokumentacije utvrdi da projektna rješenja koja je dao projektant ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, projektant je dužan da u najkraćem roku preprojektira data rješenja. Ukoliko su greške u projektu i neslaganje sa stvarnim stanjem na terenu nastale zbog pogrešnih podloga za čiju interepretaciju i točnost je bio zadužen projektant, sve posljedice koje su proizašle iz ove greške snosi sam projektant", navodi se.

Podsjećamo, JP Autoceste FBiH pred kraj 2019. godine objavile su međunarodni tender za izgradnju poddionice Tunel Kvanj – Buna.

Na lokaciji buduće poddionice Tunel Kvanj – Buna, dva kilometra jugoistočno od mjesta Hodbina kod Mostara, završen je deminerski zadatak čime su stvoreni uslovi za siguran nastavak gradnje autoceste na Koridoru Vc na jugu.

Na području deminerskih radilišta "Koridor Vc Mostar jug – Buna" deminirano je do sada ukupno 227.275 m² zemljišta.

Na cijeloj dionici Mostar jug – Buna ukupno je proglašeno 334.214 m² rizičnom površinom od minsko-eksplozivnih sredstava.

Ostalo je još 107.000 m² zemljišta da se deminira, što bi trebalo da bude završeno u naredna tri mjeseca.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije