Investicije / PROJEKTI

Pripreme za izradu glavnog projekta izgradnje kosog lifta na Ciglanama

15.08.2018. 09:30 / Izvor: Akta.ba

Konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže postojećih liftova na osnovu čega će nadležna služba Općine Centar izdati potrebna odobrenja. Po dobijanju odobrenja bit će urađena demontaža starog lifta nakon čega će predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta. Pomenuti koraci su preduslov za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta u Ulici Husrefa Redžića, nakon čega može započeti izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama. Kako je predviđeno do kraja ove godine bi trebali biti okončani pomenuti radovi izgradnje novog lifta. 

Kako je javnost upoznata početkom ovog mjeseca načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa voditeljem konzorcija pomenutih firmi Refijom Begović potpisao ugovor o izgradnji kosog lifta u ovom naselju. Vrijednost projekta je gotovo 825.700 konvertibilnih maraka, a finansijeri su Općina Centar koja je za tu namjenu obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada KS 300 hiljada KM. Ovaj veoma važan projekat za stanovnike Ciglana, posebno starije osobe, Općina Centar realizuje u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo odnosno Ministarstvom saobraćaja i Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. 

Osim finansiranja ovog projekta Općina Centar je također provela proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ustupio zemljište na kojem se nalazi postojeći kosi lift. 

Do okončanja izgradnje novog kosog lifta za stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8,30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije