Investicije / PROJEKTI

Probijanje tunela za HE Dabar nastavljeno i tokom vanrednog stanja

Radovi na iskopu dovodnog tunela za buduću hidroelektranu Dabar u hidrotehničkom sistemu Gornji horizonti nisu prekidani nijednog dana tokom pandemije korona virusa.

29.05.2020. 17:23 / Izvor: Akta.ba

Vanredne okolnosti su samo djelimično uticale na ranije utvrđene rokove za izvođenje iskopa sa četiri napadne tačke, piše Radio Nevesinje.

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija očekuje da će probijanje od Zovog Dola do Vodostana biti završeno u julu ove godine.

"Paralelno se radi i ulazna građevina s tim da će ostati zaštitni čep koji treba da spriječi prodor vode u tunel.", objašnjava Tamindžija.

Prema njegovim riječima, za pripremne radove, prisupne puteve, proces eksproprijacije i izgradnju tunela "Hidroelektrane na Trebišnjici" su do sada uložile 115 miliona maraka vlastitih sredstava.

Na poslovima probijanja tunela angažovano je oko 250 radnika, najviše iz Nevesinja, Bileće i Berkovića.

Za radnike Integral inženjeringa koji su bili angažovani iz dugih opština BiH Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Nevesinje vršila je ažuran zdravstveni nadzor tako da je zadržan kontinuitet prisustva potrebne stručne radne snage neophodne za nesmetano izvođenje radova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije