U Banjaluci počinje gradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže

04.09.2020. 15:42 / Izvor: Akta.ba
U Banjaluci počinje gradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže

"Voda 2" obuhvata nastavak radova za veliki podsistem Bronzani majdan i Zvijezda, gdje je nedavno počela gradnja velikog rezervoara u Melini.

U narednih petnaestak dana počeće gradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja "Voda 2", nakon što je danas potpisan ugovor o kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), kojim će se finansirati ovi radovi.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je uz "Vodu 2", vrijednu šest miliona evra, vezan i grant Evropske unije od osam miliona KM za novi projekat "Voda 3", za koji bi sve procedure mogle biti okončane do kraja tekuće godine.

"Pojedničani projekti iz 'Vode 2' trebalo bi da krenu čim se okonča proces izbora izvođača radove od strane EBRD-a. Pod optimalnim uslovima, mogli bismo dobiti izvođača za 15-ak dana, tako da bi tokom ove jeseni imali gradnju na terenu: od vodovodne mreže, rezervoara, pumpnih stanica i cjevovoda na širokom području grada", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, "Voda 2" se odnosi na nekoliko sistema vodosnabdijevanja na području Potkozarja, Verića i Mišinog hana. U Trapistima je planirano izmiještanje primarnog vodovoda sa starog mosta, zatim završetak Jagara za koje je urađena prva faza, te vodovod u Braće Miletića. Planirana je i gradnja nekoliko dijelova kanalizacije u naseljima: Lauš, Kuljani, Drakulić Ada i Vrbanja, dok je dio sredstava namijenjen i za sufinansiranje radova na mostu u Docu.

Također, "Voda 2" obuhvata nastavak radova za veliki podsistem Bronzani majdan i Zvijezda, gdje je  nedavno počela gradnja velikog rezervoara u Melini.

Govoreći o budućem projektu "Voda 3", gradonačelnik Radojičić je naveo da će u okviru tog projekat biti sagrađeno oko 60 kilometara i da se odnosi na 26.000 građana.

Starčevica dobija novi rezervoar koji se odnosi na vodosnadbijevanje 20.000 stanovnika, a na Poniru se nalazi najviša tačka gdje se grade novi rezervoari, pumpne stanice i potisni cjevovodi sa kojeg se snabdijeva vodom cijelo područje Potoka, Ade, Starčevice, Debeljaka i Obilićeva – pojasnio je Radojičić.

Sveukupno, ova tri projekta trebala bi da obezbjede vodu za više od 95 odsto stanovnika Banje Luke. Prema ulaganju i pokrivenosti teritorije, ovo je najveće ulaganje u vodosnabijevanje u Banjoj Luci u proteklih nekoliko decenija.

Direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) Manuela Nesl zahvalila je gradonačelniku za partnerstvo, te izrazila zadovoljstvo što EBRD može da učestvuje u realizaciji ovako bitnih projekata za građane Banje Luke.

"Drago mi je da ovi projekti mogu popraviti kvalitet vodosnabdijevanja i stanja kanalizacije u gradu", zaključila je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije