Svečano otvoren most Svilaj

30.09.2021. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvoren most Svilaj

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu će biti predat i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduslovi za međunarodni promet putnika.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano su danas otvorili most Svilaj na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu će biti predat i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduslovi za međunarodni promet putnika.

Svečanosti, između ostalih, prisustvuju šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara prethodno je saopšteno da je ovo ministarstvo izdalo rješenje o otvaranju privremenog graničnog prelaza kako bi most Svilaj, kao i dio auto-puta na Koridoru "Vc" bili stavljeni u funkciju.

BiH je svoj dio projekta finansirala iz vlastitih budžetskih sredstava, a vrijednost radova prema ugovoru o građenju iznosi 22.308.022 eura bez PDV-a.

Prekogranični most Svilaj dio je dionice Koridora "Vc" čiju je izgradnju finansirala EU sa 24,5 miliona eura u bespovratnim sredstvima putem Investicionog fonda za zapadni Balkan, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona eura u zajmovima, saopšteno je ranije iz Delegacije EU.

Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tačka auto-putne mreže Hrvatske i BiH.

Izgradnja mosta započeta je u septembru 2016. godine. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije