Drina i Ćehotina dobijaju obaloutvrde sa uređenim šetalištima

12.03.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
drina

Kao jedan od pet vodozaštitnih prioriteta u BiH, regulaciju korita Drine i Ćehotine finansiraće EU i Svjetska banka.

Stalnim strahovanjima stanovnika Foče, pri oblinim padavinama i topljenjima snijega, da bi mogli biti poplavljeni trebalo bi da dođe kraj planiranom izgradnjom obaloutvrda, a iz lokalne uprave napominju da će se uz zaštitu voditi dosta računa i o lijepom izgledu i funkcionalnosti obala, tako da je predviđeno i uređenje pješačke zone sa šetalištem i zelenim pojasom.

Kao jedan od pet vodozaštitnih prioriteta u BiH, regulaciju korita Drine i Ćehotine finansiraće EU i Svjetska banka, a u toku je izrada projektne dokumentacije, javlja Radio Foča.

Urađen je idejni projekat na koji je opština, nakon određenih korekcija, dala saglasnost i trenutno se čeka saglasnost Javnog preduzeća “Vode Srpske”, da bi se moglo ići u izradu glavnog projekta.

Prvobitni projektni zadatak je na zahtjev opštine proširen, tako da je pojas obaloutvrda na rijeci Drini povećan sa 1.200 na 1.800 metara, a na rijeci Ćehotini sa 1.100 na 1.300 metara.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Ranko Popović izjavio je Radio Foči da je planirano da se obaloutvrde na Drini, sa obje strane, rade od mosta kod zgrade opštine do Univerzitetske bolnice, a na Ćehotini od ušća uzvodno obje strane do mosta kod Srednjoškolskog centra.

obaloutvrda

Rezultati geodetskih snimanja i ispitivanja terena, te hidrauličkih proračuna projektanta, odredili su da se na nekim dijelovima obala projektuju duple kosine, a ponegdje vertikalni zid. 

U prvoj fazi radiće se najrizičnije područje- desna obala Drine od parkinga ispod naselja u Ulici Petra Bojovića do ušća, zatim obje obale Ćehotine do pješačkog mosta kod Osnovne škole “Sveti Sava” i dalje ispod ušća desna obala Drine do sportskog terena u Donjem Polju.

Popović navodi da će se oko bazena morati da uradi zid, koji neće biti dominantan, ali će biti usklađen sa zaštitom, jer se ne bi mogla dobiti građevinska dozvola ako se ne obezbijediti stogodišnja zaštita od poplava. 

Na kamenom obloženi zid, kako pojašnjava Popović, nastavljaće se staklena ograda debljine 30 milimetara i imaće funkciju da štiti od poplava, a da istovremeno ne ograničava pogled na rijeku.

obaloutvrda

 

"To je dio koji se i u prošlosti pokazao, a i kod ovih samih ispitivanja, kao naopasniji i koji najviše plavi, tako da nam je prirotet prirotiteta. Zid će biti obložen kamenom sa nadvišenjem u staklenoj ogradi, što je lijep detalj koji će davati vizuru prema rijeci, jer ne idemo na varijantu da se ogradimo da ne možemo da vidimo rijeku", kaže Popović.

Obaloutvrde će većim dijelom biti urađene kao duple kosine u kamenu, sa zelenim pojasom i šetalištem, što su, kako navodi Popović, najljepši detalji.

On ističe da se posebno vodilo računa i o uskom dijelu lijeve obale Ćehotine, poznatijem kao riva, ispod ćehotinskih mostova, na kojem je predviđeno da se uradi proširenje u vidu konzole, odnosno terase iznad same rijeke, sa staklenom ogradom.

Konzola će ići od pješčakog mosta kod Osnovne škole “Sveti Sava”, ispod dva ćehotinska mosta, do košarkaškog terena Gradskog stadiona.

"Taj dio je uzak, a dosta prometan, prolazi dosta pješaka, đaka, tako da smo u dogovoru sa projektantima napravili rješenje koje je najbolje- da se uz obaloutvrdu sa zidom uradi i konzola sa staklenom ogradom. Šetalište će biti prošireno za širinu trotoara i bezbjedno sa pješake", naveo je Popović.

obaloutvrda

 

On dodaje da će prepoznatljiv detalj biti i šetalište na desnoj obali Ćehotine.

"Na desnoj obali Ćehotine, obaloutvrda sa kosinom i šetalištem ide od mosta kod Srednjoškolskog centra i prekida se samo na jednom mjestu kod brane na Ćehotini, zbog jednog zida, a onda se nastavlja komplet trasom kojom smo navikli da šetamo, parkom pored vrtića i studentskih domova", rekao je Popović.

Idejni projekat je završen i početak radova uslijediće nakon izrade glavnog projekta, a radovi će ići u etapama u zavisnosti od priliva sredstava.

U opštini očekuju da bi do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine sve projektne aktivnosti trebalo da budu završene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije