Kampiranje na Uni: Uskoro izgradnja kampa "Zeleni otoci"

27.05.2022. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Una

Kamp će biti lociran na desnoj obali rijeke Une u neposrednoj blizini Sportsko-rekreacinog centra "ADE".

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović nedavno je potpisao Ugovor o implementaciji projekta "Green Islands Tour" (Obilazak zelenih otoka), ukupne vrijednost preko 360.000 KM.

Ovim projektom planirana je i izgradnja turističkog kampa "Green Islands" (Zeleni otoci), a kako su nam rekli iz Općine, izgradnja će započeti nakon što grad pribavi potrebna odobrenja.

"Radovi na izgradnji će započeti nakon što Grad Bosanska Krupa pribavi akta o građenju, te provede postupak odabira izvođača radova, nadamo se u narednih par mjeseci da će sve biti okončano", rekla je za portal Akta Aldijana Mahmić, šef Službe za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove.

Kamp će biti lociran na desnoj obali rijeke Une u neposrednoj blizini Sportsko-rekreacinog centra "ADE".

"Na površini od preko 1000 m2 će biti izgrađeni prostor za kampiranje, sanitarne grupe, info
pult i rekreativne površine. Na prostoru za kampiranje je pored prostora za postavljanje šatora planirano i postavljanje tipskih drvenih objekata za iznajmljivanje", pojasnila je Mahmić, dodajući da se kamp gradi na zemljištu koje je u vlasništvu Grada Bosanska Krupa, SRC "Ade", te da je na predmetnom lokalitetu planirana i gradnja Gradske sportske dvorane.

unaa

"Kroz projekat Zeleni otoci, koji je realiziran 2015. Male Ade su međusobno povezane sa šest drvenih mostova, tako da ih sada ima ukupno jedanaest. Kamp Zeleni otoci će se graditi na Velikoj Adi koja će biti povezana sa Malim Adama dvanaestim drvenim pješačkim mostom čija izgradnja započinje narednog mjeseca. Izgradnjom mosta koji će spajati Male i Velike Ade ćemo dobiti multifunkcionalnu cjelinu sa postojećim i planiranim turističkim, sportskim, rekreativnim i zabavnim sadržajima. Tokom ove godine će se na Velikim Adama graditi sportska dvorana", kazala je.

U narednom periodu u planu je pored dvorane izgradnja otvorenih sportskih terena za tenis, odbojku i druge vrste sportova.

"Na Malim Adama planiramo pored zaštite obala od erozije unaprijediti postojeće ugostiteljske sadržaje sa gastro ponudom, postaviti nove parkovske mobilijare i prateću infrastrukturu za održavanje manifestacija na otvorenom", naglasila je Mahmić.

Počela turistička sezona

Mahmić je kazala da je početak turističke sezone maj i kako turisti posjećuju ovaj grad.

"Grad Bosanska Krupa je u strateškim dokumentima mapirao najznačajnije turističke lokalitete koje planiramo u narednom periodu kroz slične projekte realizirati u saradnji sa privatnim sektorom i ostalim dionicima čija je djelatnosti direktno ili indirektno vezana za turizam. Prioritet će nam biti uređenje vrela rijeke Krušnice, planinarskih, biciklističkih, ribarskih i rekreativnih staza. Brzina realizacije će ovisiti o obezbijeđenim sredstvima, kroz budžet grada i apliciranjem na dostupne fondove", zaključila je Mahmić za portal Akta.ba.

una

Da podsjetimo, Projekat "Green Islands Tour" (Obilazak zelenih otoka) će se implementirati u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta Evropske unije, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). 
 

E.S.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije