JP Autoceste FBiH traže projektanta za svoju novu zgradu u Mostaru

02.08.2022. 10:43 / Izvor: Akta.ba
autoceste

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar raspisalo je tender za izradu idejnog rješenja poslovne zgrade u Mostaru.

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar raspisalo je tender za izradu idejnog rješenja poslovne zgrade u Mostaru.

Procijenjena vrijednost nabavke za izradu glavnog projekta iznosi (bez PDV-a) 250.000,00 KM.

Konkurs ima za cilj stvaranje potrebnih poslovnih prostora za racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada kompanije, s obzirom na to da Autoceste FBiH nemaju vlastiti poslovni objekat te su trenutno poslovne prostorije preduzeća smještene u objektu bivšeg općinskog suda u Mostaru, koji je u vlasništvu Grada Mostara, kao i obogaćivanje uže lokacije sadržajima koji bi trebali doprinijeti aktivaciji javnog prostora, rješavanje saobraćaja u mirovanju, te uređenje prostora oko objekta. 

LOKACIJA U VLASNIŠTVU VLADE FBiH 

"Parcela na kojoj se planira izgradnja poslovnog objekta se nalazi u centralnoj jezgri grada Mostara na uglu ulice Ante Starčevića i Jakova Baruha Španca, u čijoj neposrednoj blizini je kružni tok na Bulevaru koji je glavna prometna okosnica grada Mostara. Parcela je pravougaonog oblika sa padom terena od zapada prema istoku", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

lokacija izgradnje

Lokacija izgradnje budućeg objekta 

Predmetna lokacija se nalazi na parceli površine 1.430 m2, koje je u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Na predmetnoj lokaciji planirana je izgradnja slobodnostojećeg poslovnog objekta spratnosti dvije podzemne garaže, prizemlje i sedam etaža (2Po+Pr+7). Objekat koji je bio izgrađen na ovoj lokaciji (objekat više ne postoji jer je porušen) u suterenu je obuhvatao površinu cijele parcele, te prilikom projektovanja novog objekta isprojektovati tako da podrumske etaže budu u maximalnim gabaritima parcele, dok nadzemne etaže moraju pratiti građevinske linije postojećih objekta. 

DODJELA UGOVORA POBJEDNIKU KONKURSA PUTEM PREGOVARAČKOG POSTUPKA ​

Nakon uspješno provedenog konkursa za izradu idejnog rješenja, ugovorni organ će na osnovu Zakona o javnim nabavkama provesti pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci za izradu glavnog projekta poslovne zgrade JP Autoceste u Mostaru, gdje će na učešće biti pozvan pobjednik konkursa. 

Procijenjena vrijednost nabavke za pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci, a koji će se provesti nakon što konkursna komisija donese odluku o rezultatima konkursa, sa pobjednikom konkursa, za glavni projekat iznosi: 250.000,00 KM bez PDV-a. 

Podsjetimo, inicijativa izgradnje nove poslovne zgrade prihvaćena na sjednici Vlade FBiH 2019. godine. 

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o namjeri izgradnje poslovne zgrade JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar u Mostaru, na parceli koja je katastarski i u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo i posjed Vlade Federacije BiH i dala saglasnost za njenu dodjelu ovoj kompaniji, uz odgovarajuću naknadu.

Uprava Autocesta FBiH trenutno je smještena u nekadašnjoj zgradi Općinskog suda u Cernici, u Mostaru.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije