Potpisan sporazum o uređenju plovidbenog puta "Ušće Drine i Save"

09.09.2022. 13:10 / Izvor: Akta.ba
plovidbeni put

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović danas su potpisali Sporazum u vezi sa projektom "Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu - Ušće Drine i Save".

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović danas su u Beogradu potpisali Sporazum u vezi sa projektom "Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu - Ušće Drine i Save". Ovaj sporazum reguliše način finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu uticaja na okoliš, izdavanje lokacijskih uvjeta, te saglasnosti i građevinske dozvole za ovaj projekat.

Ministar Mitrović je iskazao svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te istakao da se nada da će se i u narednom periodu nastaviti saradnja i na budućim projektima, uz podršku, kao i do sada, predsjednika Vučića i Vlade Srbije.

"Mi smo okrenuti prema Srbiji i Srbija je u prethodnom periodu pokazala da vodi računa o narodu preko rijeke Drine", rekao je Mitrović.

plovidba

Kako je naglasio ministar Momirović Srbija će i dalje biti posvećena investicijama u BiH.

"Na izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo već smo u poodmakloj fazi na dionici između Kuzmina i Sremske Rače, most je praktično gotov, a u narednim danima će biti započeti radovi od Bijeljine ka Savi koju je Vlada Republike Srbije uz direktnu inicijativu predsjednika Vučića pomogla i podržala sa oko sto miliona eura", naglasio je ministar Momirović.

Projekat se realizuje uz podršku Europske investicione banke i Europske komisije kroz odobrena bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije kao i za investicije u građevinske radove. Ukupna vrednost Projekta procenjena je na 9 miliona eura.

Nakon potpisivanja Sporazuma održan je i bilateralni sastanak.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije