Počinju radovi: Zgrada Doma zdravlja Ilidža bit će modernija i energijski efikasnija

28.09.2022. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Dom zdravlja

Počinje izvođenja pripremnih radova, odnosno postavljanju skele i zaštitne mreže na prvoj fasadi objekta.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur obišli su danas objekt Doma zdravlja Ilidža.

Prisustvovali su početku izvođenja pripremnih radova, odnosno postavljanju skele i zaštitne mreže na prvoj fasadi objekta. Radovi se implementiraju u okviru projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima KS”.

Projektom planirani radovi povećanja energijske efikasnosti na vanjskoj ovojnici objekta, a što podrazumjeva zamjenu dotrajalih otvora (prozora i vrata), termoizolaciju fasade, prateće pripremne, molersko-zidarske, limarske i gromobranske radove.

Dom zdravlja

Važno je istaknuti da su sve planirane mjere na ovom objektu prethodno usaglašene sa autorom projektnog rješenja, arhitektom Draganom Bijedićem.

"Građani Ilidže i uposlenici Doma zdravlja predugo čekaju na uređenje zgrade. Projekt je davno nacrtan, ali je čekao našu Vladu i naš EBRD projekat energijske efikasnosti. Ide nova termo-fasada i prozori. Bit će ugodnije pacijentima i zaposlenicima, a od uštede računa za grijanje će se vratiti kredit. Ovo je jedna od 40 zgrada koje sređujemo, a radi se uglavnom o vrtićima, školama, studentskim domovima i fakultetima", naveo je premijer Forto prilikom posjete.

Ministar Hadžiahmetović je kazao da je vrijednost radova na ovom objektu oko milion KM.

"Ovo je jedna od najvećih investicija u okviru projekta povećanja energijske efikasnosti. Pored uštede energije, objekt će poprimiti moderniji izgled. Bit će to jedan od najreprezentativnijih javnih objekata u Kantonu Sarajevo, koji će doprinijeti stvaranju nove i ljepše slike Ilidže“, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Dom zdravlja

Načelnik Muzur je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije ovog značajnog projekta na području općine Ilidža.

"Nova milionska investicija na područja općine Ilidža posve će promijeniti izgled naše lokalne zajednice. Ovaj projekt još jedan je pokazatelj izuzetno dobre saradnje između Općine Ilidža i Vlade Kantona Sarajevo, a koji radimo u interesu i za dobrobit naših građana“, kazao je načelnik Muzur.

Finansiranje projekta je obezbijeđeno iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona eura, dok je Evropska unija osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije