Osiguran grant od tri miliona eura za Luku Brčko

21.12.2022. 13:40 / Izvor: Akta.ba
luka brčko

Vrijednost granta iznosi tri miliona eura i namijenjen je modernizaciji luke, što je ocijenjeno prioritetom Bosne i Hercegovine.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grantu za Luku Brčko. Grant sredstva obezbijedila je Evropska unija.

Vrijednost granta iznosi tri miliona eura namijenjen je modernizaciji luke, što je ocijenjeno prioritetom Bosne i Hercegovine.

Sredstva će biti iskorištena za rehabilitaciju cestovnog i željezničkog pristupa luci, kao i infrastrukturu unutar same luke.

Luka Brčko je izgrađena 1913., dograđena u periodu od 1952. do 1962. godine, a za saobraćaj se obala luke zvanično počela koristiti 1953. kada je osnovano Preduzeće za riječni saobraćaj i pristanište.

Tokom rata na prostorima Jugoslavije (1991-1995), i pet godina poslije, zbog nerješenog međudržavnog statusa rijeke Save plovidba je obustavljena i nisu vršene pretovarne aktivnosti rijeka - obala.

Donacijom Vlade Italije 2001. obnovljene su i ponovo stavljene u funkciju portalne dizalice, čime su se ponovo stekli uslovi za aktivno učešće Luke Brčko u transportnom sistemu BiH. Od 2004. luka posluje pod nazivom Javno preduzeće Luka Brčko d.o.o. Brčko Distrikt . U septembru 2006. luka je dobila međunarodni status.

Radovi na modernizaciji započeti su 2021.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije