Razvojna agencija postala jedan od vodećih posredničkih servisa u USK-u

15.01.2014. 10:15 / Izvor: eKapija.ba
Razvojna agencija postala jedan od vodećih posredničkih servisa u USK-u

Direktor Razvojne agencije USK, Haris Komić, boravio je danas u radnoj posjeti općini Sanski Most te je tom prilikom načelniku općine, Mustafi Avdagiću te predstavnicima lokalne vlasti prezentirao plan rada ove insitucije u ovoj kalendarskoj godini.

Direktor Razvojne agencije USK, Haris Komić, boravio je danas u radnoj posjeti općini Sanski Most te je tom prilikom načelniku općine, Mustafi Avdagiću te predstavnicima lokalne vlasti prezentirao plan rada ove insitucije u ovoj kalendarskoj godini. U svega trinaest mjeseci egzistiranja Razvojna agencija USK-a uspjela je, uz pomoć međunarodnih fondova osigurati značajna sredstva za invensticijske projekte na ovim prostorima u visini od oko 2,5 miliona KM, istakao je Komić.

On je dodao kako je na taj način ova agencija postala jedan od vodećih posredničkih servisa u USK-u, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da kantonalni pa ni općinski budžeti nemaju dovoljno sredstava za razvojne projekte.  Pomenuta sredstva, kako je rekao Komić, biće plasirana u razvojne privredne projekte u USK. Među planiranim projektima Razvoje agencije USK posebno se izdvaja projekat BINOVA koji će se sufinansirati sredstvima Evropske unije.

Ovaj projekat ima za cilj promociju razvojnih potencijala općina u USK te privlačenje stranih investicija. Drugi projekat se odnosi povećanje kapaciteta radne snage u USK posebno u oblastima metalske i drvoprerađivačke industrije što podrazumjeva obuku, kvalifikacije i prekvalifikacije radne snage za potrebe ovih privrednih grana.

Načelnik općine Sanski Most, Mustafa Avdagić istakao je kako lokalne vlasti potecijalnim investitorima pod vrlo povoljnim uslovima nude atraktine zamljišne parcele i niz olakšica pri pokretanju biznisa. Na današnjem sastanku je dogovoreno da Razvojna agencija USK aktivno pomaže općini Sanski Most u kreiranju razvojnih projekata i privlačenju stranih investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije