Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacionog sistema vrijedan 21 milion KM

01.09.2015. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacionog sistema vrijedan 21 milion KM

Vrijednost kompletnog projekta koji je zbog složenosti i obimnosti podijeljen u dvije faze je 21 milion KM.

Ugovor za realizaciju jednog od najskupljih poslijeratnih projekata u Bosanskoj Krupi, izgradnju kanalizacionog sistema, načelnik Armin Halitović potpisao je jučer sa Safetom Kovačevićem, vlasnikom firme KOV-GRAD iz Bužima. Tako je kapitalni projekt na čijoj se pripremi radi još od 2009. godine dobio novi zamah u svojoj realizaciji. 

Ugovor je potpisan za radove u prvoj fazi i vrijedan je nešto više od 1,5 miliona KM. Vrijednost kompletnog projekta koji je zbog složenosti i obimnosti podijeljen u dvije faze je 21 milion KM. Ovo su aktivnosti u sklopu projekta WATSAN FBiH, čiji je cilj vodoopskrba i prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju za početak će obuhvatiti Govedarnicu, Bužimkiće, Krušničku ulicu, Mujagiće, Mandu, Halkiće, Aleju zlatnih ljiljana i Ljusinu. Kada se završi mreža u pomenutim dijelovima duga 9 km, kako je planirano početkom naredne godine, izgradnja kanalizacionog sistema se nastavlja.

Realizacijom projekta poboljšat će se sanitaciona shema, spriječit će se ispuštanje zagađene vode, kanalizacije u rijeku Unu i njene pritoke, a konačno će se riješiti i problem neugodnog mirisa posebno izraženog u ljetnom periodu.

Načelnik Armin Halitović prilikom potpisivanja kazao je kako očekuje da će realizacija projekta dovesti i do poboljšanja zdravstvenog stanja građana, te da ćemo u značajnoj mjeri doprinijeti ispunjenju uslova koji se u budućnosti traže zakonodavstvom EU u oblasti okoliša.

"Teško je reći kada će kompletan projekt biti završen, to svakako zavisi samo od novčanih sredstava, ali ćemo dati sve od sebe da on ima svoj kontinuitet, i da završimo posao kako smo planirali, da što se tiče kanalizacije Bosansku Krupu riješimo u potpunosti", dodaje Halitović.

Važno je napomenuti da će se sve saobraćanice koje se budu kopale radi polaganja cjevovoda dovesti u prvobitno ili čak u bolje stanje nego što je bilo prije kopanja. Prema riječima načelnika već je kod projektovanja predviđeno da se sve ulice u kojima se budu izvodili radovi ne krpaju već nanovo asfaltiraju.

Projekt WATSAN FBiH (Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBiH), u okviru kojeg je Općina Bosanska Krupa sa Federalnim ministarstvom finansija i potpisala ugovor o grantu,  implementira se u dvadeset općina Federacije BiH, a kreditna i grant sredstva su obezbijeđena posredstvom Evropske komisije i Evropske investicione banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije