Investicije / NEKRETNINE

Rajko Ubiparip: Za mjesec dana odluka Vlade RS o HE Buk Bijela

13.12.2007. 09:41 / Izvor: Investitor


Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Rajko Ubiparip izjavio je da će se u narednih mjesec dana definirati konačan stav koji će omogućiti početak gradnje energetskih objekata na Drini, Buk Bijele i, eventualno, hidroelektrane Foča, a da elektroprivrede Srbije i RS-a na bazi usvojenog Programskog zadatka trebaju da pripreme idejno rješenje i prethodnu studiju opravdanosti.

Ubiparip je o ovim pitanjima razgovarao u Beogradu s ministrom rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandrom Popovićem.

Ministar Ubiparip je kazao da se dio pitanja o kojima je razgovarano odnosi na rješavanje imovinskopravnih odnosa na dijelu gasovoda od granice Srbije do Zvornika i ostvarivanje prava Srbije i RS-a u Jugoslavenskom naftovodu.

„Timovi zaduženi za rješavanje imovinskopravnih odnosa bi trebali da svoje rješenje predoče vladama Srbije i RS-a i nadam se da ćemo do kraja januara uspješno riješiti ovaj problem“, saopšteno je iz entitetskog ministarstva privrede.

Ubiparip je kazao da i RS mora stvoriti uvjete da se uradi magistralna gasna mreža, a kasnije, zavisno od interesiranja dobavljača i građana, da se razvije i sekundarna mreža koja bi bila motor za razvoj nekih novih projekata, te izrazio očekivanje da će se realizirati nastojanja da magistralni gasovod „južni potok“ djelimično prolazi kroz istočni dio RS-a, čime bi i BiH postala tranziciona zemlja za snabdijevanje dijela Evrope.

„Mislim da će početkom sljedeće godine biti konkretizirani razgovori u vezi s tim tranzitnim pravcem, odnosno da dio tog gasovoda ide kroz RS, odnosno BiH“, naveo je Ubiparip.

Govoreći o Jugoslavenskom naftovodu, on je istaknuo da Srbija i RS pokušavaju da kompletiraju dokumentaciju da bi u zajedničkom nastupu mogli da ostvare dio prava koji proizilazi iz ulaganja u izgradnju ovog naftovoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije