Srbija prodaje "Telekom"

13.12.2014. 10:58 / Izvor: Novosti
Srbija prodaje 'Telekom'

Tender za privatizacionog savjetnika za prodaju "Telekoma Srbija" biće raspisan do kraja godine, saznaju "Novosti" u Vladi Srbije. Ovime će, praktično, započeti proces ponovne privatizacije najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća.

Tender za privatizacionog savjetnika za prodaju "Telekoma Srbija" biće raspisan do kraja godine, saznaju "Novosti" u Vladi Srbije. Ovime će, praktično, započeti proces ponovne privatizacije najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća. Koliko će tačno kapitala država ponuditi na prodaju, od 78,1 odsto akcija koje posjeduje, i po kojoj cijeni, procijeniće upravo izabrani savjetnik, a "presuditi" Vlada.

Prije četiri godine, procjena je bila da cijela kompanija vredi oko 2,2 milijarde evra, pa je tadašnja vlada za paket od 51 odsto tražila minimum 1,4 milijarde evra. Jedini ponuđač, austrijski "Telekom", nije bio spreman da izdvoji toliku sumu odjednom, već samo 950 miliona evra u kešu i ostatak za investicije, pa je tender propao.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da je krajnje vrijeme za prodaju "Telekoma".

"Riječ je o djelatnosti gdje su investicije veoma važne kako bi se držao korak sa konkurencijom, a obavezna uplata dijela profita u državnu kasu svakako ne doprinosi daljem razvoju 'Telekoma'", objašnjava Kovačević za "Novosti". Državi bi, u ovakvoj fiskalnoj situaciji u kakvoj je, sigurno bolje bilo da proda ovu kompaniju i to cijelo svoje vlasništvo.

Prema Kovačevićevom mišljenju, država ne bi trebalo da zadrži nijednu akciju u "Telekomu", jer će, u slučaju da je riječ o nekom značajnijem procentu, oko 40 odsto, na primer, to samo "kočiti" budućeg većinskog vlasnika. Takođe, to može i te kako da utiče i na postignutu prodajnu cijenu.

Kovačević ne želi da spekuliše sa potencijalnom prodajnom cijenom za "Telekom", samo ističe da akcije ove kompanije do danas nisu listirane na Beogradskoj berzi, a ta cijena bila bi dobar pokazatelj koliko je interesovanje investitora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije