U KS 2017. prošla uglavnom bez većih kapitalnih ulaganja

27.12.2017. 10:19 / Izvor: Avaz.ba
U KS 2017. prošla uglavnom bez većih kapitalnih ulaganja

Iako se na početku godine pompezno najavljivao početak izgradnje Prve transvenzale, ni pedalj najvažnije saobraćajnice

Građevinska sezona 2017. godine je prošla. Iako smo imali puno obećanja od kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, na prste jedne ruke, osim krpljenja udarnih rupa na cestama, mogu se nabrojati kapitalni projekti koje su oni započeli, ali ne i priveli kraju. Ako je suditi prema urađenom poslu, s pravom možemo reći da su vlasti i ovu građevinsku sezonu proćerdale.

Na ulicama glavnog grada građani su mašine i radnike mogli vidjeti samo na rijetkim lokacijama. Iako se na početku godine pompezno najavljivao početak izgradnje Prve transvenzale, ni pedalj najvažnije saobraćajnice, koja bi koja bi centar grada trebala povezati s Vogošćom i autoputem 5C, nije urađen. Više puta tokom 2017. najavljivan je početak izgradnje poddionice od Bara do ulaza u tunel Kobilja glava. Međutim, radovi nisu počeli jer je poništen tender za odabir izvođača.

Izgradnja Južne longitudinale još traje. Ni u tom projektu nadležni se nisu proslavili, naprotiv. Rokovi za završetak dionice od skretanja za Vrace do pekare AS odavno su probijeni. Zbog propusta projekt se morao prekrajati pa će mnogo više koštati.

Ove, kao ni prethodnih godina ništa nije rađeno ni na izgradnji Sjeverne longitudinale. Kako stvari stoje, prema dinamici Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za puteve, na dugom je štapu i megaprojekt - izgradnja gradskog autoputa.

Jedan od većih kapitalnih projekata u KS je i obnova dotrajale tramvajske pruge. Međutim, ni od tog projekta ove godine nije bilo ništa, a, prema svemu sudeći, neće ni 2018. godine.

Za razliku od viših instanci, općinari su radili punom parom. Međutim, umjesto da urade kompletne obnove saobraćajnica, skoro sve općine vrijeme i novac iz budžeta uglavnom su trošile na krpljenje udarnih rupa i ušminkavanje zelenih površina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije