U narednom periodu obnova Titovog bunkera u Konjicu

26.03.2018. 13:34 / Izvor: Akta.ba
U narednom periodu obnova Titovog bunkera u Konjicu

Objekt D-0 ARK, u narodu poznat i kao Titov bunker ili atomsko sklonište trebao bi za otprilike šest mjeseci biti obnovljen.

Objekt D-0 ARK, u narodu poznat i kao Titov bunker ili atomsko sklonište koji se nalazi u Konjicu, trebao bi za otprilike šest mjeseci biti obnovljen.

"U narednom periodu planiran je početak radova na sanaciji i rekonstrukciji fasada i krovova na tri kamuflažne zgrade u sklopu objekta", za poslovni portal Akta.ba kazala je Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" iz Konjica.

Radovi

"Trenutno je u fazi realizacije projekta "Titova nadzemna rezidencija" koji ima za cilj izvršiti potrebnu rekonstrukciju "kamuflažnog" dijela objekta D-0 ARK, to jest u ovoj fazi projekta izvršiti će se sanacija mokrih čvorova, i uređenje drugih prostorija u sklopu kamuflažnog dijela objekta", rekla je Greda.

Dodala je da će se svi navedeni radovi izvoditi bez narušavanja autentičnosti i funkcionalnosti ovog objekta, te da je planirano i uređenje dvorišta objekta. Rok za realizaciju projektnih aktivnosti je 6 mjeseci.

Ovaj projekat predstavlja prvu fazu u proširenju turističke ponude objekta, što podrazumjeva stvaranje uslova za otvaranje suvenirnice i kafeterije za posjetioce objekta. Projekat je finansiran djelimično od strane Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK sa iznosom od 4.000,00 KM, i vlastitim učešćem Agencije "Prvi korak" d.o.o.

"U saradnji sa Turističkom zajednicom HNK-a urađeno je mapiranje puta iz grada Konjica do objekta D-0 ARK, kao i izrada promotivnih materijala Općina Konjic preuzela je upravljanje objektom sredinom mjeseca februara 2017. godine, a Agencija za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. preuzela je obavezu da organizira i koordinira sve aktivnosti od održavanja do prezentovanja objekta D-0 ARK", ispričala je Greda.

Greda je objasnila da postojeći Ugovor o održavanju i upravljanju objektom ističe krajem 2018. godine, a s obzirom da je ovaj objekat proglašen neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva odbrane, tendencija je da isti pređe u vlasništvo lokalne zajednice.

 

U saradnji sa Udruženjem privrednika VNR iz Norveške sa kojima Agencija ima dugogodišnju poslovnu saradnju, urađena je web stranica www.titosbunker.ba koja sadrži sve informacije o historiji objekta, terminima posjeta, cijeni ulaznica i koja je linkom povezana sa stranicom Agencija "Prvi korak" www.prvikorak.ba.

Turistički značaj

"Uzimajući u obzir jedinstvenost objekta, njegov ambijent, historijski značaj na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou jasno nam je da se radi o izuzetnom potencijalu, i to prije svega u pogledu turizma", naglasila je Greda.

Bitna činjenica jeste da je Titov bunker u periodu od 1.3. do 31.12.2017. posjetilo oko 13.500 posjetilaca iz raznih krajeva svijeta, ali najviše iz zemalja okruženja i to iz Slovenije, koji su  impresionirani objektom i umjetničkim instalacijama.

"Što se tiče planova za dalji period prije svega želimo zadržati i unaprijediti kvalitet posjeta, odnosno, približiti maksimalno svakom posjetiocu informacije o stvarima koje ga interesuju, dakle, onima koji su zainteresovani za opremu i tehniku u objektu, historiju kao i onima koji su inklinirani u umjetnost na bilo koji način", istakla je Greda. Dodala je da su u planu i određene investicije koje se tiču popravke samih sistema u objektu kao i objekata koji su tzv. kamuflažni dio objekta.

"Mjesečni troškovi održavanja objekta iznose prosječno 15.000,00 KM (BAM). U protekloj godini radili smo na unapređenju kvaliteta posjeta, kao i projektima koji imaju za cilj unapređenja turističke ponude", poručila je Greda.

Podsjetimo, u prirodnom okruženju planine Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, izrađen je Titov bunker između 1953. i 1979. godine. Bunker se sastoji se od tri dijela, a je bio glavno zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije