Izdate dozvole za početak gradnje pristupne saobraćajnice do budućeg IT parka na Šipu

21.04.2022. 15:37 / Izvor: Akta.ba
IT park na Šipu

Stručne službe Općine Centar su, nakon što je urađena kompletna projektna dokumentacija, izdale sva potrebna odobrenja za početak realizacije.

U Općini Centar jučer je održan sastanak na kome su učestvovali predstavnici Općine Centar, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Tema sastanka je, između ostalog, bila početak izgradnje prve faze pristupne saobraćajnice do budućeg IT parka na Šipu.

"Stručne službe Općine Centar su, nakon što je urađena kompletna projektna dokumentacija, izdale sva potrebna odobrenja za početak realizacije prve faze ovog projekta, a očekujemo uskoro i početak radova. Općina Centar je Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, kao nosiocu realizacije ovog projekta, uplatila iznos od 1.003.000 KM, dok je kao sufinansijer isti iznos obezbijedilo Ministarstvo privrede KS. Do sada smo izuzetno zadovolji saradnjom sa Ministarstvom privrede KS kao i ostalim kantonalnim ministarstvima, ali nažalost svi se suočavamo sa problemima zbog poskupljenja materijala na tržištu, ali se nadam da ćemo to uspjeti zajedničkim snagama prevazići", objasnio je Mandić.

Naredne sedmice trebaju započeti radovi na regulaciji potoka Sušica-prva faza, za šta je  prošle sedmice potpisan sporazum čime je zatvorena finansijska konstrukcija za početak realizacije prve faze ovog projekta. Od ukupne vrijednosti investicije od 866.000 konvertibilnih maraka, Ministarstvo privrede KS izdvojilo je 500.000 KM, dok je ostatak sredstava obezbijeđeno u budžetu Općine Centar.

U skladu sa Regulacionim planom „Poslovna zona Šip“ prema budućem IT parku planirano je, osim izgradnje pristupne saobraćajnice, uraditi i kompletnu komunalnu infrastrukturu, vodovod i kanalizaciju, gasne instalacije, elektroinstalacije te telekomunikacije. Dužina dionice za prvu fazu izgradnje pristupne saobraćajnice iznosi oko 450 metara. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je u fazi pripreme tenderske dokumentacije za pokretanje javne nabavke za odabir izvođača radova. Nastavljene su aktivnosti za dobijanje neophodnih odobrenja i saglasnosti za drugu dionicu pristupne saobraćajnice, dužine 400 metara. U ovoj fazi projekta uključena je i Općina Vogošća, jer se dio saobraćajnice nalazi na području koji administrativno pripada ovoj općini.

Sastanku su prisustvovali kantonalni ministar privrede Adnan Delić, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, dok su u ime Općine Centar također prisustvovale  Eldina Šehović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i investicije, Đenita Bogunić-Kešelj, pomoćnica načelnika za stambene i komunalne poslove te Selma Islambegović, šefica Odjeka za prostorno planiranje Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije