Kapital / BANKARSTVO

Agencija za bankarstvo RS nema ovlaštenja za poništenje CHF kredita

04.04.2014. 08:46 / Izvor: eKapija.ba

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS) danas je saopćeno da imaju razumijevanje za teškoće s kojima se, bez vlastite krivice, susreću korisnici kredita u švicarskim francima (CHF), ali nemaju ovlaštenja da ponište ugovorene obaveze, već su za utvrđivanje postojanja ili nepostojanja nekog prava nadležni isključivo sudovi.

U RS-u je od plasiranih 399 miliona KM ostalo još 118 miliona KM ovih kredita. Iznosi ovakvih kredita u okruženju su, kako je navedeno, daleko većeg obima, ali to ne umanjuje značaj ovog problema.

Iz Agencije za bankarstvo RS-a ističu da korisnici ovih kredita trebaju da se odluče da li da zaštitu svojih prava traže u sudovima ili da se kolektivno obrate banci kojoj je također u interesu da se ovaj problem riješi.

Ombudsman za bankarski sistem u postupku medijacije ima mandat da posreduje radi eventualnog mirnog rješavanja spornih odnosa, ali sudovi su i dalje jedina instanca koja sporni odnos može riješiti.

"Agencija kontinuirano analizira ovaj problem i preduzima sve mjere koje su joj na raspolaganju, od obavezivanja banaka za izdvajanje dodatnih rezervi radi potencijalne mogućnosti gubitka sudskih sporova, do preporuka bankama za ublažavanje položaja korisnika kredita u koji su dovedeni rastom vrijednosti CHF-a, u smislu fiksiranja kamate, smanjenja kamate (prije svega na stambene kredite), reprograma kredita i drugog", stoji u saopćenju.

Stupanjem na snagu odredbi Zakona o bankama RS-a, koje se odnose na zaštitu korisnika finansijskih usluga u RS-u je od 1.juna 2012. godine riješen problem promjenljive kamatne stope koja sad mora biti odrediva, a banke su s ovom odredbom uskladile i postojeće ugovore o kreditima.

Već nekoliko godina aktuelan je problem neočekivano velikog rasta vrijednosti CHF, pa time i povećanja rasta za vraćanje kredita iz ugovora o kreditima s valutnom klauzulom CHF. Zbog toga su nastali sporovi između banaka i korisnika kredita kao ugovornih strana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital