Kapital / IZVJEŠTAJI

Alkalaj: Litvanija i njeno poslovanje je od velike važnosti za BiH - Na šestom mjestu na ljestvici direktnih ulaganja u BiH

30.07.2009. 11:28 / Izvor: eKapija.ba

Kako nabrojati investicije Litvanaca u BiH, kako uspostaviti prijateljske uslove za poslovanje u ovoj Balkanskoj zemlji – samo su neke od tema o kojima su, tokom službene večere u Vilniusu, razgovarali Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova BiH, i rukovodstvo UBIG-a (Ūkio banko investicinė grupė).

Tokom sastanka sa Martynasom Ugianskisom, predsjednikom Upravnog odbora najveće fabrike u regiji "Birač", čiji je većinski vlasnik UBIG od 2000. godine, Vitoldasom Sapožnikovasom, zamjenikom direktora za investicije u UBIG-u i Astom Skaisgirytė-Liauškienė, zamjenicom ministra inostranih poslova Republike Litvanije, ministar Alkalaj je izrazio očekivanja da će litvanski biznismeni i dalje nastaviti ulagati u ovu balkansku državu.

"Litvanija i njeno poslovanje je od velike važnosti za našu državu. Naše znanje o Litvaniji raste, upravo zbog ulaganja UBIG-a na Balkanu", rekao je ministar Alkalaj.

Livanija zauzima šesto mjesto na ljestvici direktnih ulaganja u Bosni i Hercegovini, a litvanski biznismeni su uložili više od 250 miliona eura. UBIG je uložio većinu ove svote.

Martynas Ugianskis, predsjednik Upravog odbora "Birača" s ponosom govori da Litvanci ubrzano modernizuju fabriku i uspješno stabilizuju njeno poslovanje čak i u toku svjetske ekonomske krize.

"Više od 1.000 ljudi trenutno radi u "Biraču", a istovremeno i drugih 6.000 radnih mjesta u regiji je direktno povezano sa uspješnom aktivnošću fabrike", naglašava Ugianskis. Čak i u toku prve 3 godine, od 2001. do 2004. godine, UBIG je pet navrata u poslovanje uložio više nego što je bilo obavezno, prema preuzetim obavezama navedenim u ugovoru o privatizaciji fabrike "Birač".

Ministar Alkalaj je veoma dobro upućen u poslovanje fabrike Birač od samog početka, jer je na samom početku zajedno sa drugim stručnjacima radio na projektovanju Fabrike.

UBIG je zainteresovan za razvoj investicija na ovom području i zbog toga je osnovao kompaniju za upravljanje ulaganjima i sredstvima, "Balkan Investment Management AD", i prvu banku stranog kapitala u BiH – "Balkan Investment Bank AD", navodi se u saopštenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital