Kapital / IZVJEŠTAJI

Analiza tržišta rada u BiH u 2008. godini: Putem portala Posao.ba u 2008. posao pronašlo više od 12 hiljada ljudi

05.01.2009. 13:44 / Izvor: Posao.ba

U 2008. godini na portalu Posao.ba objavljeno je preko 25 hiljada biografija, a procjenjuje se da je ovim putem posao pronašlo više od 12.100 osoba. Najtraženija zanimanja u ovoj godini bila su prodavač, komercijalista, ugostiteljski i administrativni radnik. U 50,8% oglasa poslodavci su zahtijevali radno iskustvo u struci, a najviše su tražili poznavanje rada na računaru (74% oglasa) i znanje engleskog jezika (53% oglasa).

Najviše oglašenih radnih mjesta u 2008. godini zabilježeno je u kategoriji Komercijala i prodaja, te Turizam i ugostiteljstvo koja je u ljetnoj sezoni imala rekordan broj oglasa koji se kasnije počeo smanjivati. U kategoriji Državna služba i uprava također je evidentirana velika potražnja za kadrovima tokom 2008. godine.

Deficitarna zanimanja u 2008. bila su mašinski inžinjer i građevinski inžinjeri i radnici. Za ove poslove postojala je velika ponuda, a nedostajalo je kadra za popunjavanje radnih mjesta. Građevinski inžinjeri i radnici iz BiH bili su traženi i u regiji, jer je i u zemljama okruženja također bila izražena velika potreba za ovakvim profilom.

Postojala je i velika potražnja za ugostiteljima u ljetnoj sezoni, a budući da su i poslodavci iz Hrvatske i Crne Gore tražili radnike iz naše zemlje, kategorija Ugostiteljstvo je bila deficitarna kategorija.

U 2008. godini poslodavci su tražili računovođe, međutim nedostajalo je kadra za popunjavanje ovih pozicija.

Novinari, diplomirani kriminalisti i socijalni radnici u ovoj godini su imali male šanse za pronalazak posla. Ponuda poslova za ova zanimanja je bila izuzetno mala, a veliki broj diplomiranih žurnalista, kriminalista i socijalnih radnika tražio je posao u struci. Također, kategorije Pravo i Umjetnost i dizajn svrstale su se u suficitarne kategorije, a ovakav trend zabilježen je i u kategoriji Telekomunikacije.

Realne šanse za pronalazak posla imali su administrativni radnici i informatičari, budući da je potražnja za poslom bila gotovo jednaka kao i ponuda novih radnih mjesta.

Poslodavci u većini oglasa nisu navodili o kakvom se zaposlenju radi, čak u 72% konkursa za posao. U 12% oglasa ponuđeno je stalno zaposlenje, 11% se odnosilo na rad na određeno, u 3% konkursa traženi su honorarci, a 2% oglasa objavljeno je za pripravnički rad.

Poslodavcima koji su oglašavali radna mjesta na portalu Posao.ba najviše su bili potrebni kadrovi sa visokom stručnom spremom, te je fakultetska diploma bila uslov za dobijanje posla u 39,8% oglasa. Nakon toga najviše su se tražili zaposlenici sa srednjom stručnom spremom – u 33% konkursa.

Poznavanje rada na računaru u 2008. godini bilo je uslov za zaposlenje u čak 74% oglasa za radna mjesta, a svi posloprimci koji su registrovali svoju biografiju na portalu Posao.ba naveli su da su informatički pismeni.

Također, poslodavci su za prijem u radni odnos najčešće tražili i poznavanje stranog jezika, u većini slučajeva engleskog – u 53% konkursa, te radno iskustvo (50% konkursa).

U 28% konkursa za radno mjesto tražilo se i posjedovanje vozačke dozvole, a u znantno manjem broju oglasa i posjedovanje vlastitog automobila, što se najviše odnosilo na pozicije komercijaliste i prodavača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital