Azijski indeksi pali na početku tjedna

21.12.2020. 11:58 / Izvor: HINA
Azijski indeksi pali na početku tjedna

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače zabrinulo 'zatvaranje' dijela Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače zabrinulo 'zatvaranje' dijela Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa, pa je dogovor u Washingtonu o novim poticajnim mjerama ostao u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najviše razine u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Singapuru pale između 0,1 i 0,5 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju indeksi su, pak, porasli između 0,15 i 0,6 posto.

U Šangaju su cijene dionica porasle jer su vlasti poručile da će i dalje podržavati gospodarstvo, premda je oporavak od koronakrize stabilan.

U Washingtonu su, pak, republikanci i demokrati konačno postigli dogovor o dodatnim poticajnim fiskalnim mjerama. Paket poticaja gospodarstvu vrijedan je oko 900 milijardi dolara, a o njemu bi Kongres trebao glasati u ponedjeljak.

No, premda se taj paket poticaja dugo čekao, dogovor u Kongresu jutros nije uspio potaknuti tržišta jer su ulagači zabrinuti zbog novog soja koronavirusa.

Zbog pojave novog soja virusa, koji se navodno širi brže od dosadašnjeg, britanska je vlada u subotu navečer proglasila karantenu za London te jugoistok Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da ostanu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

U nedjelju je, pak, nekoliko europskih zemalja, među kojima i Francuska, zatvorilo vrata putnicima iz Britanije i prekinulo zračni promet s Britanijom.

Zbog toga su jutros europski burzovni indeksi u minusu. Tim više što nema napretka u pregovorima između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Dolar ojačao na početku tjedna

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je prošloga tjedna pala oko 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,45 bodova, dok je krajem prošloga tjedna, po prvi put u dvije i pol godine, zaronio ispod razine od 90 bodova.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 103,40 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 103,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2190 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2255 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros oštro pale jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju nakon sedam tjedana uzastopnog rasta cijena.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 2,85 posto, na 47,70 dolara, a na londonskom tržištu 2,95 posto, na 50,72 dolara. Tako su cijene skliznule s najviših razina od ožujka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital