BBI banka izabrana za "Zlatnu banku BiH 2017"

19.10.2017. 17:17 / Izvor: Akta.ba
BBI banka izabrana za 'Zlatnu banku BiH 2017'

Bosna Bank International (BBI) dobitnik je priznanja "Zlatna banka BiH" za 2017. godinu prema izboru finansijskog magazina "Banke u BiH". 

Bosna Bank International (BBI) dobitnik je priznanja "Zlatna banka BiH" za 2017. godinu prema izboru finansijskog magazina "Banke u BiH". 

Priznanje "Zlatna banka BiH" direktoru BBI banke Ameru Bukviću uručio je danas Jasmin Maričić, direktor magazina "Banke u BiH".

Upravo na današnji dan, 19. oktobra 2000. godine, prije 17 godina, u Sarajevu je osnovana BBI banka.

Magazin "Banke u BiH" je nedavno, s namjerom da što objektivnije ocijeni poslovanje komercijalnih banaka u BiH i izvrši njihovo rangiranje na osnovu više kriterija poslovanja, ustanovio nagradu "Zlatna banka BiH".

Direktor BBI banke Amer Bukvić zahvalio se magazinu Banke na ovom vrijednom priznanju, koje dolazi u trenutku kada BBI banka obilježava 17 godina od svog osnivanja.

"BBI banka ima jedinstven koncept i strategiju poslovanja, koja je prije svega dugoročno orjentisana. Naša vizija i aktivnosti na tržištu dugoročni su, i stoga ne donose pozitivne rezultate poslovanja odmah. Evidentno poboljšanje svih ključnih pokazatelja poslovanja banke rezultat su dugogodišnjih nastojanja da napravimo doprinos ekonomskom razvoju kao odgovorna institucija u vrlo izazovnom poslovnom okruženju. BBI banka je u vrijeme najtežih ekonomskih uslova, te stagnacije i vrlo usporenog rasta u bankarskom sektoru odabrala put inovacija i agresivnog rasta", kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima BBI banka bila je lider u mnogim poslovnim inicijativama, poput uspostavljanja BH Mreže bankomata, kojom je stvorena jedna od vodećih mreža bankomata na bh. tržištu.

Također, BBI banka je pokrenula saradnju sa opštinama i kantonima u segmentu subvencioniranja finansijskih linija za pravna lica, čime su u vrijeme izazovnog ekonomskog okruženja omogućene nove, atraktivne finansijske linije za privredu. Paralelno, banka je svake godine organizovala Sarajevo Business Forum, te pripremala studije izvodljivosti za nove projekte, koji su u Bosnu u Hercegovinu privukle nove investicije i formirane su nove kompanije.

"2016. godina bila je vrlo uspješna za BBI banku, jer su ambiciozni planovi poslovanja nadmašeni u svim segmentima poslovanja. Ovo je omogućilo banci da učvrsti svoju poziciju u segmentu srednje velikih banaka, a vrlo smo zadovoljni činjenicom da smo uspjeli i prestići neke banke u ovom segmentu, po pitanju ključnih pokazatelja poslovanja, a posebno u segmentu profitabilnosti. U 2016. godini banka je izvršila i povećanje kapitala, što je ojačalo njenu kapitaliziranost i dalo joj bazu i podstrek za dalji rast", kazao je Bukvić.

Autor i kreator analitičke strukture i metodologije za izbor "Zlatne banke u BiH" je analitička bonitetna kuća Bisnode BH, koja pripada grupaciji Bisnode Ag, sa sjedištem u Švedskoj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital